Greenpeace România a comemorat accidentul de la Cernobîl în 7 orașe

Comunicat de presă - aprilie 26, 2010
La 24 de ani de la accidentul de la Cernobîl, în întreaga lume sunt 7.000.000 de victime. Pentru a comemora cel mai mare dezastru nuclear, Greenpeace România a organizat un eveniment în șapte orașe din țară. Acțiunea a fost realizată de grupurile locale de voluntari, pe 26 aprilie 2010

Comemorarea accidentului de la Cernobîl în Bacău

Comemorarea accidentului de la Cernobîl în Iași

Comemorare Cernobîl în Arad

Comemorare Cernobîl Bistrița Năsăud

Comemorare Cernobîl în Alba-Iulia

Bucureşti, 26 aprilie 2010 - La 24 de ani de la accidentul de la Cernobîl, în întreaga lume sunt 7.000.000 de victime. Pentru a comemora cel mai mare dezastru nuclear, Greenpeace România organizează un eveniment în șapte orașe din țară.

Peste 100 de activişti Greenpeace au participat la eveniment în următoarele orașe: București (ora 12:00, la intrarea în parcul Herãstrãu, în Piața Charles de Gaulle), Alba-Iulia (ora 12:00, Parcul Cetate), Iași (Piața Unirii, ora 12:00)  Bacău (ora 12:00, Piața Tricolorului), Bistrița-Năsăud (ora 12:00, zona pietonală Liviu Rebreanu), Arad (în spatele teatrului, în Piața Avram Iancu, ora 17:30), Cluj-Napoca (Piața Ștefan cel Mare, în spatele Teatrului National, ora 16:00). Activiștii Greenpeace au afișat bannere cu mesaje tematice: „Cernobîl: 7.000.000 de victime azi”, „2050: Europa 100% energie verde”, “Spune NU energiei nucleare”.

Studii recente arată că, dacă s-ar folosi tehnologia disponibilă azi, până în anul 2050, cererea totală de energie din Europa şi nordul Africii ar putea fi acoperită numai din surse regenerabile. Greenpeace promovează sursele alernative de energie, în detrimentul celor convenționale, bazate pe combustibili fosili sau al energiei nucleare. Greenpeace România desfășoară în prezent o campanie de promovare a energiei regenerabile, ca alternativă la energia nucleară, care ridică numeroase probleme legate de siguranţă şi costuri. În acest scop, a fost lansată o petiție on-line împotriva construirii de noi reactoare nucleare în ţara noastră. Această petiție poate fi semnată pe site-ul www.greenpeace.ro.

Pe 26 aprilie 1986 a avut loc accidentul de la Cernobîl, din Ucraina. În timpul dezastrului au murit 56 de oameni şi aproape 600.000 au fost expuşi la un nivel ridicat de radiaţii. Contaminarea radioactivă s-a răspândit către regiuni îndepărtate precum Laponia sau Scoţia. Sute de mii de oameni din regiunile contaminate au fost nevoiti să-şi părăsească casele. Zonele afectate sunt extinse, în urma accidentului înregistrându-se niveluri mari de radiaţii chiar în regiuni precum Scandinavia, Marea Britanie, Munții Alpi sau Grecia.

Numărul exact al deceselor provocate de accidentul de la Cernobîl nu va putea fi niciodată cunoscut, dar se estimează că depăşeşte 90.000. Fostul secretar al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a spus la cea de-a douăzecea aniversare a accidentului: „Şapte milioane de oameni suferă încă în fiecare zi. Trei milioane de copii au nevoie de tratament şi mulţi mor prematur.” 

Subiecte