Greenpeace a demonstrat vulnerabilitățile centralelor nucleare franceze timp de 14 ore

Articol principal - decembrie 6, 2011
Doi activiști au pătruns în centrala nucleară de la Cruas, Franța și au rămas neobservați timp de 14 ore.

Paris, 5 decembrie 2011 – La ora 22, Greenpeace a confirmat că doi dintre activiștii organizației se află de la șase dimineața în perimetrul securizat al centralei nucleare Cruas (Ardèche). Activiștii au fost observați abia la ora 20:30, la 14 ore după ce au pătruns în zonă. În timpul petrecut în centrală, activiștii au putut să iasă și să intre din locul în care se ascundeau fără a fi detectați. Dovada acestui fapt sunt imaginile video captate în jurul orei 17:30, când au afișat un banner pe care scria „Cuckoo!”, la baza turnurilor de răcire# http://www.dailymotion.com/gpfranceVideoID =xms8d6 


Premières images de l’action de Greenpeace... de NewscastWire

 

Un timp de reacție uimitor

De-a lungul zilei, activiștii Greenpeace au demonstrat lipsa de siguranță a centralelor nucleare franceze, declară Sophia Manjoni, reprezentant Greenpeace Franța. Companiei nucleare EDF i-a luat 14 ore să descopere activiștii care au intrat în centrala Cruas. Această întârziere uimitoare ridică îndoieli foarte serioase asupra capacității EDF să asigure siguranța centralelor, implicit a cetățenilor Franței.

Iresponsabilitatea guvernului

După catastrofa de la Fukushima, guvernul francez a comandat un audit al tuturor instalațiilor nucleare franceze. Operatorii nucleari în sine – CEA, Areva și EDF efectuează evaluarea. Acest audit ia în considerare doar problemele legate de factori și evenimente naturale. Riscul de terorism, prăbușirea unui avion sau virușii informatici, nici un risc de agresiune externă nenaturală nu este luat în considerare.

„Greenpeace a demonstrat prin acțiunile de azi cum guvernul refuză în mod iresponsabil să includă riscul de pătrundere umană în acest audit,” a mai adăugat Sophia Majnoni. Greenpeace va continua să raporteze deficiențele serioase ale acestui audit până când liderii politici să-și asume responsabilitățile luând cea mai potrivită decizie: eliminarea energiei nucleare”

Toți activiștii au fost arestați

Greenpeace confirmă că toți activiștii care au pătruns în mai multe instalații nucleare au fost identificați și arestați de către autorități. Cei nouă activiști care în această dimineață au escaladat domul unui reactor nuclear în Nogent-sur-Seine vor fi eliberați în această seara, iar cei doi activiști de la Cruas se află acum în custodia autorităților. 

Subiecte