Document divulgat presei: Comisia Europeană ar putea aproba subvenții din bani publici pentru centrala nucleară Hinkley Point

Articol principal - octombrie 1, 2014
Potrivit unui document divulgat presei, Comisia Europeană ar putea acorda finanțări uriașe, fără precedent, din bani publici pentru construirea de reactoare nucleare la Hinkley Point, în Marea Britanie.

Bruxelles, 1.10.2014 – Potrivit unui document publicat de revista germană der Spiegel [1], Comisia Europeană este pe cale să aprobe sume uriașe pentru finanțarea construirii de noi reactoare nucleare la Hinkley Point, în Marea Britanie. Povara acestor costuri, atât financiare cât și de mediu, ar urma să fie suportată de contribuabili.

Dacă la votul de pe 8 octombrie majoritatea comisarilor europeni nu se vor opune, Uniunea Europeană ar putea permite pentru prima oară finanțarea construcției de centrale nucleare în Europa din banii contribuabililor. Votul va avea loc cu doar câteva zile înainte de schimbarea Comisiei.

Austria deja a reacționat dur la acest plan, amenințând să atace decizia la Curtea Europeană de Justiție [2]. Günther Oettinger, Comisarul pentru energie care acum va fi schimbat, a descris anul trecut acest plan ca fiind „Sovietic” [3].

Comentând despre acest document divulgat presei Andrea Carta, consilier juridic în cadrul Greenpeace EU, declară: „Dacă acest plan este aprobat, actuala Comisie pentru energie va părăsi Bruxellesul în goană, ca după jaful secolului. Contribuabilii ar fi lăsați să plătească pentru una dintre cele mai costisitoare centrale nucleare din lume, și să suporte consecințele, atunci când au loc incidente, în timp ce EDF doar se va bucura de subvenții. Mai rău, ei vor să facă asta în numele combaterii schimbărilor climatice, căutând sprijin pentru energie nucleară timp de decenii de acum încolo, însă marile bănci le spun investitorilor că cea mai bună alegere sunt proiectele de energie regenerabilă. Comisarii europeni are vor vota săptămâna viitoare ar trebui să se gândească de două ori la amenințarea pe care o reprezintă pentru viitoarele generații de europeni și să pună capăt acestei nebunii.” [4].

Documentul, realizat de comisarul Joaquín Almunia, cu sprijinul președintelui Comisiei José Manuel Barroso, recomandă ca proiectul trimis de guvernul Marii Britanii să fie aprobat neschimbat aproape în întregime. Într-un răspuns preliminar din decembrie 2013, Comisia și-a exprimat îndoieli asupra tuturor aspectelor proiectului, susținând că „ajutorul ar fi, în principiu, incompatibil cu regulile de ajutor de stat din cadrul UE”. Contrar acestei declarații, documentul include:

  • O garanție pentru compania EDF de a vinde electricitate la aproape de două ori prețul curent, pentru o durată fără precedent, de 35 de ani – cu posibilitatea de a revizui prețul după 15 și 25 de ani în eventualitatea în care costurile de operare sunt mai mari decât cele anticipate;
  • O garanție de stat în cazul în care operatorul francez al centralei, EDF și partenerii chinezi ar părăsi proiectul;
  • O „asigurare” împotriva oricăror viitoare schimbări din cadrul politicilor britanice referitoare la energie, energie nucleară sau mediul înconjurător;
  • Nemodificarea condițiilor dacă construcția întârzie până la patru ani (în prezent, construcția este prevăzută să dureze între opt și zece ani).

Documentul Comisiei nu spune cât de mult ar plăti EDF pentru gestionarea deșeurilor nucleare, lăsând contribuabilii să plătească factura.

Note:

[1] http://www.spiegel.de/politik/ausland/beihilfen-bruessel-knickt-vor-atomlobby-ein-a-994700.html

[2] http://derstandard.at/2000006088478/Oesterreich-ueberlegt-EU-Klage-gegen-britisches-AKW

[3] http://www.theguardian.com/environment/2013/may/01/nuclear-power-soviet-eu-energy-commissioner

[4] http://www.utilityweek.co.uk/news/hinkley-point-c-the-most-expensive-power-station-in-the-world/938262#.VCvQavmSwRp

 

Subiecte