Activiștii Greenpeace au protestat la centrala nucleară din Neckarwestheim

Comunicat de presă - martie 3, 2011
Un reactor nuclear învechit, contracte de recondiţionare neonorate și un ministru aflat tot mai mult sub presiune. Activiștii Greenpeace protestează împotriva neglijenţelor autorităţilor care supraveghează centrala nucleară Neckarwestheim 1 din Baden-Württemberg. Membrii Greenpeace s-au urcat de la primele ore ale dimineţii zilei de 28 februarie pe turnul de răcire al centralei unde au amplasat un banner de 500m cu mesajul : „Energia atomică dăunează ţării”

Activiştii Greenpeace au vopsit pe turnul de racire a centralei nucleare Neckarwestheim un craniu și simbolul radioactivității şi fraza: „energia nucleară dăunează țării” Locaţie: Neckarwestheim, DEU

Activiștii Greenpeace s-au urcat de la primele ore ale dimineţii pe turnul de răcire al centralei unde au amplasat un banner de 500m pătrați cu mesajul : “Energia nucleară dăunează ţării”

A ajuns acest mesaj la Ministerul Mediului din Baden-Württemberg? De 41 de luni, la biroul ministrului Uniunii Creștin-Democrate, Tanja Gönner, se află un contract al companiei energetice EnBW, care stipulează în mod obligatoriu măsuri necesare pentru întreţinerea aparaturii centralei nucleare Neckarwestheim1, care încă asteaptă să fie aprobat. Greenpeace a facut public contractul cu EnBw pe 23 Februarie și cere închiderea imediată a reactorului: „De-a lungul anilor, din cauza Ministrului Tanja Gönner, au fost întârziate o serie de măsuri importante pentru  siguranţa și buna-funcţionare a echipamentelor din cauza ascunderii contractelor necesare pentru implementarea acestora“, afirmă Tobias Riedl, expert în energie nucleară în cadrul Greenpeace. El afirmă cu certitudine că  „Centrala Neckarwesteheim 1 este învechită și periculoasă”.

De ce a ţinut doamna ministru aceste contracte atât de mult timp ascunse? După ce Greenpeace a făcut public contractul cu EnBw, aceasta a declarat că organizaţia „provoacă panică în mod iresponsabil și inutil”, ignorând în același timp faptul că  însăși compania EnBw a cerut cu fermitate încă din 2007 aplicarea măsurilor necesare de îmbunătăţire și întreţinere. „În cadrul Agenţiei Energiei Atomice reprezentate de Tanja Gönner se întamplă ceva ciudat. Este obligatoriu să se facă publică lista cu problemele și deficiențele prezente la nivelul  reactorului”, afirmă Riedl. Pentru a vedea scrisoarea deschisă adresată ministrului Gönner de către Greenpeace : http://blog.greenpeace.de/blog/2011/02/27/offener-brief-an-tanja-goenner/

Neckarwestheim 1 este a doua cea mai veche producătoare de energie din Germania și este considerată ca fiind foarte instabilă. La baza acestei afirmaţii stă faptul că  există o serie de deficiențe fundamentale legate de construcţia reactorului  ce daunează siguranţei, cum ar fi placarea exterioară a reactorului care are doar câţiva centimetri grosime.

De ce este totuși riscată siguranţa populaţiei? Răspunsul la această întrebareare la bază  problema banilor. Răscumpărarea acţiunilor EnBW de către regiunea Baden-Württemburg ar catapulta Guvernul lui Stefan Mappus (Uniunea Creștin-Democrată) într-o situaţie dificilă. Fără câștigurile aduse de reactorul Neckarwestheim, strategia de finanţare a Guvernului ar primi o lovitură puternică. Dividendele obţinute din activitatea reactorului acoperă plata dobânzilor pentru împrumuturi în valoare de 2 miliarde de euro iar implementarea măsurilor costisitoare de siguranţă sau închiderea centralei nucleare ar reduce substanţial aceste dividende. Reprezentantul Greenpeace Riedl afirmă: „Siguranţa populaţiei nu trebuie să fie sacrificată sub presiunea unui câștig mai mare”.

Subiecte