Blocadă la centrala nucleară Grohnde, Germania

Comunicat de presă - octombrie 21, 2011
Pe 2 octombrie 2011 a avut loc un protest la centrala nucleară Grohnde, din Germania. În orașul cu 82.000 de locuitori au protestat aproximativ 1.000 de persoane.

Centrala este la 13 kilometri de orașul Hamlin și a fost dată în folosință în anul 1985, iar potrivit planului guvernului german de a elimina energia nucleară până în 2022, centrala va rămâne în funcțiune încă zece ani, fiind printre ultimele care se va închide.

Protestatarii susțin că atunci când a fost construită centrala, acum 30 de ani, s-au folosit materiale din oțel care nu fusese aprobat, iar sudurile au fost ascunse încă de la început. Protestatarii au declarat că vor să arate lumii că disputa pe tema energiei nucleare nu s-a încheiat încă. Anul trecut, în luna septembrie, 120.000 de activiști au protestat împotriva energiei nucleare în toată Germania, iar peste 20.000 s-au adunat atunci aproape de centrala Grohnde.

După dezastrul de la Fukushima, opt reactoare nucleare au fost închise în Germania iar trei dintre cele nouă rămase vor fi închise până la sfârșitul acestui deceniu.

Activiștii au blocat intrarea în centrală, muncitorii care veneau la lucru fiind aduși cu mașinile poliției. Dimineața, protestatarii s-au adunat la gara Emmerthal și împreună cu nouă tractoare au mărșăluit spre centrală unde, potrivit poliției, 150 de activiști au luat parte la o veghe timp de 24 de ore.

Mai multe informații aici

Subiecte