Cetățenii bulgari au refuzat să legitimizeze construcția unei noi centrale nucleare

Articol principal - ianuarie 28, 2013
Greenpeace consideră că rezultatele referendumului arată un refuz clar al bulgarilor de a legaliza construcția unei noi centrale nucleare și de a cheltui miliarde de dolari pentru instalarea unei tehnologii riscante și depășite.

28 ianuarie 2013 – Bulgaria a organizat un referendum pe tema construirii de noi centrale nucleare în țară. Referendumul a fost invalidat din cauza neparticipării populației.  Partidul bulgar socialist a organizat referendumul după ce guvernul actual a renunțat în martie la planurile de a mai construi centrala nucleară la Belene pe malul Dunării.

Ulterior, partidul de guvernare, GERB, s-a alăturat inițiativei pentru referendum, dar a schimbat textul, întrebarea inițială, referitoare la proiectul de la Belene, transformându-se în „Ar trebui dezvoltată energia nucleară în Bulgaria prin construcția unei noi centrale nucleare?”

Greenpeace a derulat timp de peste zece ani o campanie împotriva planurilor pentru reactoarele nucleare de la Belene, din cauza gradului ridicat de risc seismic, problemelor de corupție din jurul proiectului și deturnarea de capital de la mult mai promițătoarele dezvoltări ale măsurilor de eficiență energetică și ale surselor de energie regenerabilă.

Denitza Petrova, campaigner Greenpeace pe tema energiei a declarat: „În săptămânile dinaintea referendumului, Greenpeace a făcut apel la Bulgaria pentru un vot negativ, sub sloganul: energia nucleară înseamnă risc, costuri ridicate și corupție. Poporul bulgar nu a fost impresionat de valurile de propagandă pro-nucleară din ultimele luni și a invalidat acest prim referendum organizat în țară prin neparticipare.”

Jan Haverkamp, consultant Greenpeace, expert pe tema energiei nucleare și a politicii energetice, a adăugat: „Energia nucleară este o diversiune periculoasă și costisitoare de la adevăratele provocări ale Bulgariei. Țara are un potențial mare de a economisi energia și de a exploata sursele regenerabile de energie. Mai mult, este al doilea cel mai mare exportator de electricitate din Europa Centrală. Nu are nevoie de noi capacități nucleare. Greenpeace solicită guvernului acestei țări să dezvolte o politică energetică curată, sustenabilă, orientată spre viitor.”

Greenpeace consideră că rezultatele referendumului arată un refuz clar al bulgarilor de a legaliza construcția unei noi centrale nucleare și de a cheltui miliarde de dolari pentru instalarea unei tehnologii riscante și depășite.

Referendumul nu a fost unul civil ci politic. A fost inițiat de un partid politic care are interese clare în proiectul centralei nucleare „Belene”. După referendum, dezbaterea a fost monopolizată din nou de către politicieni. Organizațiilor care reprezintă societatea civilă nu li s-a permis să își exprime părerile.

Oponenții energiei nucleare au fost ignorați complet în media, iar inițiativele comisiilor lor nu au fost înregistrate de către Comitetul Electoral Central din cauza unor reguli stabilite în grabă. Nu a existat un Comitet de Inițiativă înregistrat care să declare complet poziția împotriva energiei nucleare. Drept rezultat, au existat puține argumente legate de riscurile operării centralelor nucleare, uriașa problemă a depozitării deșeurilor nucleare, neajunsurile sistematice ale energiei nucleare în general, corupție, lipsa transparenței și nerespectarea reglementărilor de siguranță.

Subiecte