Lituania a respins prin referendum construirea unei noi centrale nucleare

Articol principal - octombrie 15, 2012
62% dintre lituanieni s-au declarat împotriva construirii unei noi centrale nucleare în urma unui referendum organizat duminică, 14 octombrie.

Vilnius, 15 octombrie 2012 – Greenpeace felicită lituanienii pentru votul lor clar negativ acordat energiei nucleare (62%), în cadrul referendumului de ieri, pe tema construirii unei noi centrale nucleare.

Proiectul de construire a unei centrale nucleare la Visaginas are ca scop înlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit în 2009.

Acesta este un semn important pentru întreaga regiune, acela că viitorul aparține surselor de energie curate, regenerabile, a declarat Jan Haverkamp, expert consultant Greenpeace pe tema energiei nucleare în Europa Centrală.

Este o victorie pentru democrație, luând în calcul atmosfera de intimidare și discreditare provocată de campaniile de PR ale industriei nucleare care au inundat țara în ultimele câteva luni.

În săptămânile care au precedat referendumul, guvernul Lituaniei a refuzat accesul în țară oamenilor invitați să vorbească în Parlament împotriva energiei nucleare. Unii membrii ai Parlamentului i-au numit „trădători” și agenți din Rusia pe criticii energiei nucleare. Primul Ministru Andrius Kubilius a ignorat apelurile din partea Greenpeace care îndemnau la o discuție mai echilibrată.

Lituanienii nu au spus doar un NU tehnologiei costisitoare și periculoase a industriei nucleare, dar și politicii paternaliste care o sprijină. Noul guvern lituanian va trebui acum să elaboreze o nouă strategie energetică luând în considerare că cetățenii vor ca aceasta să se bazeze pe eficiență energetică și pe surse de energie curate, sigure și regenerabile. În acest fel Lituania poate crea rezerve robuste și independente de energie și, în același timp poate acționa împotriva schimbărilor climatice,  adaugă Haverkamp.

Greenpeace solicită Belarus, Poloniei și Rusiei să urmeze acest exemplu și să înlocuiască planurile de a înlocui centralele nucleare cu un proces cu adevărat democratic pentru a construi un viitor bazat pe energie sigură.

Subiecte