Protest Greenpeace la centrala nucleară Forsmark

Comunicat de presă - iunie 17, 2010
40 de activiști Greenpeace, costumați în surse de energie regenerabilă (soare, vânt și apă), au folosit un camion de pompieri pentru a pătrunde în curtea uneia dintre cele mai vechi centrale nucleare din Suedia.

Activiștii Greenpeace din Suedia au protestat la centrala nucleară Forsmark

Protest la centrala nucleară Forsmark, Suedia. Activiștii s-au costumat în surse de energie regenerabilă

La 8.30 dimineața, pe 14 iunie, 40 de activiști, îmbrăcați  în costume care reprezentau surse ale energiei regenerabile, precum soarele, vântul și apa, au pătruns în centrala nucleară Forsmark, la aproape două ore de mers cu mașina, la nord de capitala Stockholm. Doi parapantiști au survolat centrala cu mesaje pe bannere care cereau politicienilor suedezi să voteze împotriva construirii de noi reactoare nucleare.

Dintre toți cei 40 de protestatari, 38 au fost arestați.

Potrivit campaignerului pe energie al Greenpeace Nordic, toată lumea așteaptă și este cu ochii pe acest subiect. Parlamentarii suedezi trebuie să se lase ghidați de rațiune și nu să fie păcăliți de propaganda din partea industriei nucleare, și să voteze cu un„NU” hotărât pe 17 iunie.

Centrala nucleară Forsmark a fost aleasă pentru organizarea acestui protest din cauza istoriei sale întunecate. În 2006, centrala s-a închis brusc după o eroare la sistemul electric, și mulți spun că doar datorită norocului a fost evitată topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi dus la o catastrofă.

Nu este cel mai confortabil loc unde să vii îmbrăcat ca moară de vânt.

Parlamentul suedez a stricat poziția și  reputația țării ca lider în dezvoltarea surselor curate și sigure de energie. Toate dovezile arată că energia nucleară este periculoasă, costisitoare și nu oferă o soluție reală pentru protejarea climei și asigurarea securității energetice. Reactoarele nucleare stau în calea eficienței energetice și a programelor de energie regenerabilă.

Suedia este văzută ca o țară destul de inteligentă și dezvoltată. Unul din cele mai înțelepte lucruri pe care le-a făcut, acum 30 de ani, a fost interzicerea construirii de noi reactoare nucleare în țară, prin referendum național și eliminarea celor existente. Acum acea înțelepciune este amenințată.

Ideea era să se dezvolte programele de eficiență energetică și energie regenerabilă (precum energia solară, eoliană și hidroenergia), în timp ce se înlătura treptat energia nucleară, poluantă. Cu toate acestea, în ultima vreme, industria energiei nucleare a început să poarte o mască prietenoasă cu mediul – încercând să pară ceea ce nu este de fapt.

Din nefericire, se pare că politicienii se lasă păcăliți. În urma votului din parlamentul suedez, s-a decis ca, odată cu închiderea unui reactor nuclear mai vechi, să se permită construirea unuia nou.

Noile reactoare nu pot fi construite decât pentru a le înlocui pe cele vechi, care vor mai funcționa oricum până în 2030 (asta dacă nu intervine altceva...). Ca și restul lumii, Suedia va avea de așteptat o lungă vreme până la „renașterea nucleară”. Și cum partidele din opoziție au promis că vor răsturna votul, e posibil ca aceasta să nu se mai întâmple deloc. 

Pentru o țară precum Suedia, o astfel de decizie este surprinzător de mioapă pentru că o centrală nucleară funcționează câteva zeci de ani, producând, în acest timp, deșeuri nucleare care se tot acumulează și care nu pot fi nicicum eliminate, pe lângă faptul că gestionarea acestora presupune costuri foarte mari.  O nouă centrală nucleară, presupusă a fi mai „modernă” se construiește într-o țară vecină, în Finlanda, iar bugetul proiectului este deja depășit cu câteva miliarde de euro (și are ani întârziere), compania străduindu-se să îi determine pe contribuabili să ridice nota de plată.

Subiecte