Energia nucleară

Pagină - noiembrie 29, 2010
„Centralele nucleare, alături de chiar focoasele nucleare, sunt cele mai periculoase dispozitive pe care omul le-a creat vreodată. Construcţia şi proliferarea lor este cea mai iresponsabilă, de fapt, cea mai criminală acţiune care a avut loc vreodată a pe această planet.” Patrick Moore, „Asalt asupra generaţiilor viitoare”, 1976

În România, campania împotriva energiei nucleare vizează următoarele direcții:

Reactoarele 3 și 4 de la centrala nuclear electrică de la Cernavodă

Guvernul intenționează să construiască încă 2 reactoare nucleare la Cernavodă, pentru care se dorește alocarea de resurse financiare de la bugetul de stat, în valoare de 1 milion de Euro, ceea ce este ilegal.

Construirea unei noi centrale nucleare

Guvernul a decis să construiască o nouă centrală nucleară, fără a consulta publicul, așa cum prevede legislația în vigoare. Ministerul Economiei a cheltuit circa 300.000 de Euro din fonduri publice, pentru realizarea unui studiu privind amplasamentul noii centrale, studiu care este secret, contrar legislației în vigoare. Locaţia noii centrale nucleare nu a fost făcută publică, însă Greenpeace a obținut în instanță lista locațiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare.

Construirea unui depozit de deșeuri radioactive

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a autorizat construirea unui depozit de deșeuri slab și mediu radioactive pe raza localității Anghel Saligny, județul Constanța. Depozitul ar urma să e situat la mai puțin de 1 km distanță de gospodăriile locuitorilor. Contrar prevederilor tratatului de la Aarhus, Statul nu a derulat consultări cu publicul pe tema acestui depozit. Pentru construirea acestui depozit vor defrișate peste 30 hectare de pădure.

Producția de apă grea pentru reactoare inexistente, din fonduri publice

Dublarea producției de combustibil nuclear

În perioada 2005 - 2010, fabrica de combustibil nuclear de la Pitești, județul Argeș, a dublat producția de combustibil nuclear, fără a urma procedura legală privind consultarea publicului. Greenpeace a transmis o plângere prealabilă, în urma căreia Ministerul Mediului și Pădurilor a inițiat o dezbatere publică. Această consultare, demarată după mai mulți ani de la luarea deciziei de a dubla capacitatea de producție, a fost însoțită de un set incomplet de informații. În acest moment, fabrica produce dublu, fără a avea autorizație de mediu, motiv pentru care Greenpeace intenționează limitarea producției la valorile inițiale, până la remedierea tuturor aspectelor de ordin procedural.

 

 

Subiecte