Greenpeace pornește într-un turneu maritim european pentru a sprijini pescarii de coastă

Comunicat de presă - martie 19, 2013
Arctic Sunrise a acostat la Constanța pentru a susține pescuitul sustenabil.

 Constanța, 18 martieVaporul Greenpeace, Arctic Sunrise, pornește astăzi din Constanța, într-un turneu european pentru a sprijini pescarii de coastă, care pescuiesc sustenabil, în timp ce negocierile pentru reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP) intră în etapa finală. Turneul a fost lansat printr-o conferință de presă organizată la bordul vaporului, conferință la care a luat parte și Lucia Varga, Ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii.

Timp de decenii, PCP a favorizat pescuitul industrial care amenință viitorul stocurilor de pește și al mărilor. Consecințele se răsfrâng și asupra comunităților costiere care depind de pescuit.

Mările sunt pustiite din cauza pescuitului industrial

Șaizeci la sută din stocurile europene de pește sunt pescuite excesiv și nu se mai pot  reface,” declară Doina Danciu, coordonator de campanii. „Flota industrială europeană de pescuit este atât de puternică încât poate captura de două, până la de trei ori peste capacitatea de refacere a stocurilor, în timp ce sectorul de pescuit de coastă, are un impact mult mai redus asupra mediului. Este timpul să schimbăm cursul politicii Uniunii Europene de pescuit și să asigurăm viitorul oceanelor și al pescarilor.”

PCP este supusă unei reforme majore, negocierile finale au loc între Parlamentul European – care susține reforma semnificativă - și guvernele UE. Țările cu tradiție în pescuit, precum Spania și Franța, au susținut până acum interesele pe termen scurt ale flotei industriale de pescuit, deși majoritatea flotelor lor sunt de scară mică.         

Pescarii de la Marea Neagră se confruntă cu o situație specială

România și Bulgaria se supun reglementărilor și cotelor de pescuit ale UE. României i-au fost alocate cote pentru calcan și șprot, iar până acum a realizat cotele anuale pentru calcan. Actuala politică comună de pescuit nu și-a atins obiectivele. Arctic Sunrise a venit la Constanța pentru a sprijini pescarii artizanali din România, singurii capabili să asigure un pescuit sustenabil în Marea Neagră.

 

Nina Thuellen, coordonator de proiect PCP al Greenpeace International adaugă:„Guvernele europene ar trebui să asculte de Parlamentul European și să echilibreze mărimea flotei cu cantitatea de pește rămasă în mare. Prima măsură guvernamentală ar trebui să fie scoaterea din uz a vaselor de pescuit care au cel mai distructiv impact asupra mediului și care contribuie cu cele mai puține locuri de muncă în comunitățile costiere. De asemenea, guvernele ar trebui să sprijine pescarii care pescuiesc sustenabil, păstrând locurile de muncă în pescăriile cu impact redus.”

Arctic Sunrise susține vocea pescarilor cu impact redus

În turul său, vaporul Arctic Sunrise va vizita nouă țări (România, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie).Greenpeace va colecta semnături pe bărcuțe de hârtie (și online pe https://myboat.gp/ro/) în semn de sprijin pentru pescuitul cu impact redus, solicitând miniștrilor europeni să acorde acces prioritar acestora. Pescarii vor călători pe vaporul Arctic Sunrise, purtând un felinar dintr-o țară în alta, care simbolizează lupta comună pentru bunăstarea mărilor europene.

„Miniștrii europeni responsabili cu problema pescuitului și membrii Parlamentului European trebuie să abordeze diferit acest sector,” a declarat Jerry Percy, purtător de cuvânt pentru LIFE (Pescarii cu Impact Redus din Europa). „Acești pescari reprezintă 80 la sută din flota de pescuit a UE și furnizează majoritatea locurilor de muncă din acest sector. Suntem vitali pentru multe comunități costiere, cu toate acestea, primim numai o mică parte din cotele de pescuit. Pentru a ne asigura că pescuitul are un viitor, această situație trebuie să se schimbe. Sistemul actual prin care operatorii cu impact mare sunt răsplătiți este în mod clar, nedrept și funcționează împotriva celor care derulează o activitate cu impact mic asupra mediului dar o valoare socială ridicată.”

Vaporul Greenpeace Arctic Sunrise poate fi vizitat în portul comercial Constanța, poarta 1, dana pentru pasageri, în zilele de 19 martie, în intervalul orar 10:00-19:00 și 20 martie, în intervalul orar 10:00-17:00. Pe chei este organizată o expoziție foto pe tema pescuitului sustenabil și puncte de informare despre campania pentru Politica Comună de Pescuit.

Pentru informații despre tur și pentru a vă înscrie pentru a sprijini pescarii sustenabili în Europa accesați http://myboat.gp/ro

Subiecte