Un activist a fost rănit în timp ce încerca să salveze tonul cu aripioară albastră, specie periclitată

Comunicat de presă - iunie 4, 2010
Odată cu începerea sezonului de pescuit în Marea Mediterană, la sud de Malta, activiștii Greenpeace au pornit o acțiune pașnică, menită să salveze peștii capturați într-o plasă de pescuit. Bărcile și activiștii Greenpeace au fost întâmpinați cu violență de către pescarii din zonă.

Confruntare între activiștii pașnici și vasele de pescuit. Una din bărcile pneumatice a Greenpeace a fost scufundată

Activiștii Greenpeace au descoperit un vas de pescuit - Jean-Marie Christian 6– care trăgea o plasă de pescuit ton, și au lansat bărcile pneumatice de pe vasele Rainbow Warrior și Arctic Sunrise, pentru a scufunda o parte a plasei, și a elibera tonul prins. Un alt vas de pescuit din zonă a atacat activiștii Greenpeace. Unul dintre aceștia a fost grav rănit, după ce a fost împuns cu un cârlig. Activistul a fost evacuat pentru a i se acorda îngrijiri. Rachete de semnalizare au fost trase direct asupra activiștilor. Două din bărcile pneumatice au fost sfâșiate cu cuțite și una dintre acestea s-a scufundat, după ce a fost atacată și răsturnată de vasele depescuit. O altă barcă pneumatică a fost grav avariată și activiștii Greenpeace au fost recuperați din apă.

ACȚIONEAZĂ ACUM: Alătură-te apelului pentru înființarea unei rezervații marine în Marea Mediterană pentru refacerea populației de ton cu aripioară albastră!

Lipsa de acțiune a țărilor nordice, industrializate și a organismelor reglementatoare internaționale condamnă la dispariție această specie importantă de pește.

Multe voci, inclusiv Greenpeace și cercetători de top au avertizat ani de-a rândul că fără o acțiune imediată această specie de ton va dispărea. Regiunea de pescuit a Mării Mediterane trebuie închisă imediat pentru a permite speciei să se refacă, din cauza deceniilor de suprapescuit. Acest declin este provocat, în cea mai mare parte, de pescuitul cu năvod.

Situația s-a înrăutățit după eșecul ultimei întruniri a membrilor Convenției Comerțului Internațional cu Specii Periclitate (CITES), care trebuia să declare interzicerea comercializării acestei varietăți de ton. Guvernele Europene, împreună cu Japonia știu foarte bine că suprapescuitul este o problemă reală, cu dovezi incontestabile – însă continuă să pună profiturile imediate în fața logicii.

Greenpeace încearcă să oprească suprapescuitul pentru a proteja oceanele și viitorul tonului cu aripioară albastră. Greenpeace ia atitudine și acționează acolo unde politicienii și gestionarii zonelor de pescuit refuză să facă acest lucru.

Subiecte