Protest de sprijin pentru activiștii din Japonia

Comunicat de presă - februarie 14, 2010
Activiștii Greenpeace din peste 20 de țări, printre care și România, au protestat pașnic în fața ambasadelor Japoniei pentru a sprijini doi activiști Greenpeace din Japonia. În 2008, doi activiști japonezi, Junichi Sato și Toru Suzuki, au fost arestați pentru că au demascat comerț ilegal cu carne de balenă în Japonia. Deși face parte din Comisia Internațională împotriva pescuitului de balene, Japonia susține în continuare reintroducerea pescuitului comercial de balene.

Protest în Finlanda. Voluntarii au realizat o balenă din zăpadă și au cerut, printr-un protest pașnic și creativ, dreptate pentru balene și pentru cei care le apără.

Protest pașnic al Greenpeace România. Cerem un proces corect pentru cei doi activiști din Japonia.

Săptămâna trecută au avut loc o serie de proteste pașnice în fața ambasadelor Japoniei din lume, prin care activiștii Greenpeace și-au arătat sprijinul față de cei doi colegi care urmează a fi judecați pe 15 februarie, și au cerut un proces corect, în care vinovații adevărați să fie pedepsiți. Greenpeace România s-a alăturat celor peste 20 de țări în care s-a protestat, afișând bannere în fața ambasadei Japoniei din București, vineri, pe 12 februarie. Mai multe poze de la acțiuni aici.

În 2008, doi activiști japonezi, Junichi Sato și Toru Suzuki, au fost arestați pentru că au demascat comerț ilegal cu carne de balenă în Japonia. Deși face parte din Comisia Internațională care Reglementează Pescuitul de Balene, Japonia susține în continuare reintroducerea pescuitului comercial de balene. Oficial, balenele pot fi pescuite numai pentru cercetare, fiind permisă recoltarea a 2-3 exemplare maximum, însă Japonia proftă de această portiță pentru a comercializa ilegal carnea balenelor pescuite. Activiștii Greenpeace au fost reținuți pentru că au demascat sistemul corupt japonez, și au fost închiși timp de 23 de zile, fără acuzație, și interogați. În urma protestelor și a sute de mii de semnături strânse, au fost eliberați.

Acum, însă, urmează procesul, pe 15 februarie, acuzați pentru furt și încălcarea proprietății. În ultimii doi ani a devenit din ce în ce mai clar că multe aspecte trebuie clarificate prin lege. În atenția legii stau acum practici guvernamentale corupte, cenzurarea informațiilor publice, libertatea de exprimare și dreptul individual de a protesta, împreună cu uciderea balenelor în scopuri comerciale.

Chiar înainte ca verdictul să fie dat, un grup de lucru din cadrul Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHRC) a declarat deja, în apărarea acuzaților, că, în încercarea acestora de a expune un scandal de interes public, drepturile omului au fost încălcate de sistemul judiciar japonez. Aceasta este o premieră pentru Japonia.

Subiecte