Victorie pentru oceane în Senegal

Articol principal - iunie 14, 2012
La începutul lunii mai, guvernul senegalez a anulat toate permisele de pescuit pentru traulerele străine de pescuit pelagic.

La începutul lunii mai, guvernul senegalez a anulat toate permisele de pescuit pentru traulerele străine de pescuit pelagic, vase de pescuit de mari dimensiuni care trag plase de pescuit.

Acest lucru ar trebui să reamintească liderilor că prin voinţă politică şi curaj pot schimba lucrurile şi pot modela viitorul poporului lor pentru mai bine. Inițiativa Greenpeace de a permanentiza decizia în Senegal continuă, la fel ca și lupta pentru procesul de reformă al Politicii Europene Comune în Domeniul Pescuitului, pentru ca aceasta să funcționeze pentru toţi europenii, nu doar pentru interesele puternice ale industriei pescuitului.

Decizia luată la timp de către guvernul senegalez este un pas uriaş înainte în lupta de a pune capăt pescuitului excesiv efectuat de către navele străine în Senegal, şi în întreaga regiune a Africii de Vest, unde traulerele străine, în special din Europa, jefuiesc apele africane de pește, cele europene fiind deja epuizate.

Timp de aproximativ un an de zile, Greenpeace a condus o campanie intensă de a convinge guvernul senegalez să anuleze permisele de pescuit. Nu numai că aceste permise nu au o bază legală, ci ele constituie, de asemenea, o ameninţare serioasă pentru existenţa a milioane de senegalezi pentru care pescuitul este o sursă de hrană și de locuri de muncă.

Greenpeace a întreprins numeroase iniţiative, inclusiv un proiect intitulat „Vocea mea, viitorul meu”, care a inclus un marş alături de comunităţile de pescuit la scară mică, o petiţie on-line, lobby politic și trimiterea navei Greenpeace Arctic Sunrise pentru a acționa şi a documenta efectele crizei din apele senegaleze.

Greenpeace acționează la nivel global pentru a opri jefuirea apelor africane de către navele străine. În Europa, numeroase birouri Greenpeace cer ca actualul proces de reformă al Politicii Europene Comune în Domeniul Pescuitului să includă măsuri de reținere a navelor din UE de la jefuirea apelor străine şi mecanisme pentru a salva oceanele Europei.

După întâlnirea cu reprezentanţii Greenpeace în calitate de candidat, Macky Sall, acum preşedinte în Senegal, a declarat public că va pune capăt jefuirii apelor senegaleze de către navele de pescuit străine. El şi-a ținut promisiunea, ceea ce ne dă speranţa că în Senegal poate exista o nouă generaţie de politicieni care pun interesul tuturor mai presus.

 

Acest demers ar trebui să motiveze politicienii iar aceștia să nu rămână indiferenți în timp ce cantități valoroase de pește sunt luate din apele Africii de Vest. Acestea rămân o ţintă preferată a navelor de pescuit străine, care folosesc adesea unelte de pescuit distructive, nu doar pentru a pescui pește, de multe ori bazându-se de complicitatea altor lideri din regiune.

Articol publicat cu ajutorul voluntarei noastre, Anca

Subiecte