25 februarie 2016 - Forumul Pădurilor

Comunicat de presă - februarie 12, 2016
Greenpeace România, WWF România, Fundația Eco-Civica și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate organizează pe 25 februarie 2016, la hotelul Sheraton din București, un forum dedicat protejării pădurilor la care sunt invitați actorii relevanți din domeniul forestier, de la care se așteaptă angajamente ferme. Forumul este urmat de o conferință de presă, de la ora 14:30.

Forumul Pădurilor, de la tăieri ilegale la protecție și gestionare responsabilă” - este un eveniment care reunește o gamă largă de actori-cheie din domeniu pentru a oferi o direcție de dezvoltare și cooperare pentru gestionarea responsabilă și protejarea pădurilor.

Agenda Forumului Pădurilor

 

Invitați externi:

Dr. Lutz Fähser, Expert Internațional în Silvicultură, care a implementat cu succes un model de silvicultură ecologic, responsabil din punct de vedere social și viabil economic, bazat pe recomandările formulate în cadrul Convenției de la Rio din 1992.

Dl. Bojan Grlaš[1], Policy Officer - International Forestry – Directoratul General pentru Mediu, care va vorbi despre implementarea sistemului de urmărire a lemnului (EUTR) la nivel european și în România.

La eveniment vor participa, din partea Ministerului Mediului:

- Cristiana Pașca-Palmer Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

- Erika Stanciu, Secretar de Stat

Din partea societății civile:

- Marina Barbălată, Director executiv, Greenpeace România

- Costel Bucur, Director Regional pentru Păduri și Arii Protejate, WWF România

- Ionuț Apostol, Director de Campanii, Greenpeace România

Persoane de contact:

Irina Bandrabur, ofițer de presă, Greenpeace România,

Ioana Bețieanu, manager de comunicare, WWF România 

Context

În primăvara anului trecut, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurilor, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative. Dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive. Cu toate acestea, situația pădurilor din România este în continuare  în impas. Conform datelor oficiale, anual dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României [1]; iar rezultatele oficiale ale controalelor indica volume raportate ce nu depasesc 0,2 - 0,5 milioane  de metri cubi anual . Cadrul de reglementare și aplicarea legii trebuie să răspundă acestei presiuni: lipsa de acțiune imediată înseamnă pierderea luptei împotriva  tăierilor ilegale.

În acest context, “Forumul Pădurilor, De la tăieri ilegale la protecție și gestionare responsabilă” își propune să reunească reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul silviculturii, într-un dialog cu reprezentanți ai societății civile, organizațiilor profesionale, asociații ale proprietarilor și administratorilor de păduri. Scopul forumului este de a oferi o direcție de cooperare și de a obține angajamentele actorilor-cheie pentru gestionarea responsabilă a pădurilor.

Forumul, gândit ca o dezbatere între autorități, societate civilă și actori interesați, va dezbate în primul rând cadrul legal de care este nevoie pentru ca pădurile să fie cu adevărat gospodărite în mod responsabil. Societatea civilă are o serie de cerințe în ceea ce privește întărirea controlului și transparentizarea managementului forestier iar toate acestea trebuie aliniate fără întârziere la cerințele legislației europene în domeniu (EUTR). Aplicarea legii în păduri și în circuitul lemnului vor fi abordate, urmărind să fie schițate măsurile cheie și obiectivele pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le propune pentru a combate în mod eficient tăierile ilegale.

Forumul va discuta și avansa posibile modele de urmat: o dublă viziune despre silvicultura ecologică, responsabilă și viabilă pe termen lung care îmbină protejarea pădurii cu interesele comunităților locale, prin intermediul a două prezentări susținute de experții în silvicultură Dr. Lutz Fähser și Costel Bucur.”

Pădurea nu este doar o marfă pentru piața economică nu doar prețul trebuie sa conteze în valorificarea masei lemnoase, ci și aportul la dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Prin utilizarea și prelucrarea lemnului și a altor produse oferite de pădure ar trebui susținuta, în fapt, viața comunităților din preajma pădurilor și dezvoltarea economică locală.

Pentru a ne asigura că și generațiile viitoare se vor putea bucura de serviciile furnizate de păduri, este nevoie de acțiune urgentă și de implicarea tuturor membrilor societății. Acest forum reprezintă un pas înainte către asumarea unor angajamente ferme ale actorilor cheie și dezvoltarea unor măsuri concrete pentru a salva pădurile României.  

*****

Susține protejarea celor mai mari suprafețe de păduri primare din zona temperată și un management responsabil pentru pădurile României

Note

[1] Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere.


Subiecte