Despăduririle și alunecările de teren sunt buni prieteni

Articol principal - iunie 27, 2016
Asău-Comănești, Jud. Bacău, zona Muntelui Lăloița, iunie 2016, alunecare de teren

Dacă dărâmi treptat pereții casei, vine o zi când îți cade tavanul în cap” - (Victor Kernbach)

 

Fenomenul schimbărilor climatice se manifestă local prin creșterea frecvenței ploilor abundente ce alternează cu perioade de secetă pronunțată. În special atunci când această situație se cumulează cu alte stări de fapt, precum gestionarea iresponsabilă a pădurii, consecințele pot fi foarte grave.

În data de 11 iunie 2016, în urma unor precipitații abundente, a avut loc o alunecare de teren în Asău-Comănești, jud. Bacău. Alunecarea s-a produs pe o lungime estimată la 2,5 km și o lățime ce variază între 10 și 40 de metri[1]. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al orașului Comăneşti a dispus în data de 13 iunie 2016 evacuarea populaţiei din cele 12 gospodării supuse riscului, alunecarea fiind activă iar frontul său (temporar stabilizat) aflându-se la circa 100-150 de metri de case, respectiv la circa 350 de metri de drumul național 12A.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență monitorizează alunecarea și a dispus expertizarea cauzei acesteia, pentru a determina măsurile ce trebuie luate pentru a gestiona situația. În prezent, Jandarmeria asigură antrenarea cu apă a aluviunilor pe un canal betonat de scurgere în aval de alunecare astfel încât acesta să nu se colmateze.

În zona respectivă, pe 19 iunie, echipa noastră a identificat o a doua alunecare de teren în zonă, de mai mici dimensiuni, precum și un torent creat probabil de un drum de exploatare forestieră.

Am transmis coordonatele GPS și informațiile (filmări și fotografii) către autorități (Inspectoratul de Urgențe și spre știința primăriei, a Jandarmeriei, a Romsilva prin Direcția Silvică Bacău).

Considerăm că și aceste locații trebuie investigate pentru a determina măsurile necesare pentru prevenirea altor alunecări de teren masive.

În zonă, pădurea matură a fost tăiată, pădure formată din arbori mari, care puteau să fixeze solul și să rețină cantități însemnate de apă. Arborii maturi care au susținut în trecut stabilitatea solului și au modelat circuitul normal al apei au fost extrași aproape în totalitate. Pădurea s-a refăcut natural, însă arborii tineri sunt încă mici, cu diametre între 2 și 10 cm și nu pot face față. Pe unele părți din alunecare vegetația este încă în picioare, ceea ce sugerează că un strat inferior de argilă/marnă este cel care a migrat pe vale. În corpul alunecării există și o mică acumulare de apă.

Elementele analizate sugerează că lipsa vegetației forestiere mature, acumularea apei în sol și înclinarea versantului la peste 35 de grade în zona superioară a alunecării, în mod cumulat au determinat alunecarea de teren.

Momentan știm doar că este vorba de o pădure privată care, iată, odată ce i s-a schimbat structura, i-au fost afectate funcțiile pe care le îndeplinea odată și ferea oamenii din aval de pericolul alunecărilor de teren.

 


[1] Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bacău, http://bit.ly/28MTs5b

Subiecte