43 de ani de la accidentul minier de la Certej – lecții neînvățate II

Articol principal - noiembrie 5, 2014
Investigațiile privind deversările miniere din întreaga lume relevă probleme de mediu dezastruoase.

Investigațiile privind deversările miniere relevă probleme de mediu dezastruoase

În urma deversărilor miniere recente care au avut un impact devastator în Canada și Mexic, o investigație din partea Greenpeace International relevă că în anumite țări reglementările din domeniul mineritului sunt slabe și nu asigură protejarea comunităților față de riscurile de sănătate aferente exploatărilor. De asemenea, sunt evidențiate și cazuri de neglijență la îndeplinirea activităților de monitorizare și executare a gestionării activităților de minerit, din punctul de vedere al protecției mediului.

Pe 4 august 2014 10 milioane de metri cubi de ape miniere uzate au ajuns în râuri, în urma ruperii barajului de la mina de cupru Mount Polley, a companiei Imperial Metals Corporation din British Columbia, Canada.

Două zile mai târziu, o deversare tot de la o mină de cupru – din nordul Mexicului – a dus la scurgerea a 40.000 de metri cubi de ape uzate acide în râurile Bacanuchi și Sonora. Acesta este considerat unul din cele mai grave accidente de mediu din Mexic.

Stephanie Goodwin, director al Greenpeace Canada, declară: „Reglementările sunt destul de slabe în Canada. Ethosul general este să stimuleze economia și să se ajungă la o înțelegere cu guvernul”.

În Mexic, avocatul pe probleme de mediu Larisa de Orbe, a declarat că legile de mediu din domeniul mineritului au devenit mai flexibile în ultimii ani(ex.: excluderea evaluării impactului asupra mediului și asupra riscului pentru populație).

Legislația de mediu solicită ca activitățile care prezintă riscuri pentru sănătate trebuie să conțină o secțiune separată, referitoare la sănătatea populației. Însă autoritățile de mediu au eliberat permise pentru sute de mine cu o evaluare a impactului asupra mediului foarte slabă, care nu ia în considerație amploarea pagubelor,” adaugă ea.

Greenpeace Mexic este una dintre organizațiile nonguvernamentale care au semnat o scrisoare adresată Congresului Mexicului, cerând reglementări mai riguroase referitoare la protejarea sănătății populației. Sinai Guevera, coordonatorul campaniei împotriva substanțelor toxice, din cadrul Greenpeace Mexic, declară: „Mina nu va fi închisă, iar compania tocmai a început implicarea în cadrul unor viitoare proiecte de fracturare hidraulică. Mexic este un chilipir pentru poluatori”.

În Africa de Sud companiile nu respectă reglementările

În Africa de Sud, avocata Catherine Horsfield de la Centrul pentru Drepturile Mediului, Cape Town, descrie situația destul de sumbru: companiile nu respectă reglementările.

Din experiența noastră, Departamentul de Resurse Minerale aplică măsurile de monitorizare și de implementare (CME) în ceea ce privește  managementul de mediu pentru minerit într-un mod neglijent, în ciuda faptului că este autoritatea competentă pentru a face acest lucru,” a declarat ea.

Deoarece normele CME nu sunt aplicate cum trebuie, exploatările miniere nu sunt realizate corespunzător, apa nu este tratată iar elementele decantate au un impact enorm asupra mediului”.

Substanțele din iazurile de decantare au un impact direct asupra resurselor de apa de suprafață cât și asupra a celor de adâncime, în contextul în care mai mult ca sigur, în cadrul exploatărilor miniere sunt derulate activități care necesită un Acord pentru Folosirea Apelor (WUL) – conform Legii Naționale a Apelor (NWA) - Departamentul pentru Resurse Acvifere (Department of Water Affairs) ar trebui să monitorizeze și să asigure conformarea cu WUL, NWA și cu reglementările aferente.

Din experiența noastră, Departamentul pentru Resurse Acvifere a dovedit de ani de zile că nu are capacitatea de a asigura conformarea cu CME și nu există nici un indiciu că acest lucru s-ar schimba în viitorul apropiat”.

Statele membre UE sunt ignorante în ceea ce privește substanțele chimice periculoase

Christian Schaible, ofițer senior pe politici referitoare la producțiile industriale, de la Biroul de Mediu European (EEB) - Bruxelles, este dezamăgit de refuzul propunerii facute de către EEB în ceea ce privește un amendament pentru cea mai recentă directivă europeană, care ar fi inclus și referiri la amestecuri cu un PH negativ, PH care ar putea dăuna mediului acvatic.

Nu doar natura substanței respective reprezintă o amenințare pentru mediu (proprietatea intrinsecă), dar și cantitatea de substanțe care, dacă este eliberată, poate ucide toate formele de viață acvatice din calea sa. Un exemplu similar este CO2, care nu este clasificat ca fiind periculos în mod intrinsec dar poate ucide dacă este eliberat în cantități mari, în condiții favorabile”, a declarat Christian.

De asemenea, excluderea articolului 2 al propunerii, care făcea referire la transportul substanțelor periculoase în afara locurilor amenajate – prin intermediul camioanelor cu încărcătură GPL, trenurilor, sau conductelor – a lăsat loc unor mai multe lacune de reglementare”, a adăugat el.

Dacă somonul din Canada este toxic, și apele sunt toxice

Stephanie Goodwin exprimă părerea multor canadieni preocupați de mediul înconjurător: „Mediul înconjurător este un mediu complex, unde substanțele toxice se acumulează în lanțul alimentar, ceea ce înseamnă că dacă insectele sunt toxice din cauza asta, somonul este toxic. Iar dacă somonul e toxic și bazinele noastre acvifere sunt toxice, iar atunci oamenii nu pot locui în acele zone,” adaugă ea.

Astăzi, toate sunt supuse riscului: locurile de campare, pescăriile, apa de băut, valoarea proprietăților și modul în care oamenii își câștigă existența. Deversarea nu s-a oprit. Cum va opri compania acest dezastru și cum va compensa pagubele provocate? Avem nevoie de răspunsuri bazate pe informații din surse independente, transparente. Este periculos să încerci să ghicești și este și mai periculos să bei apa fără a avea niște răspunsuri independente, transparente.”

Brian Olding, consultantul de mediu care în 2009 a efectuat evaluarea pentru Imperial Metals Corporation și grupurile locale First Nations a declarat pentru CBC News BC (British Columbia) că pe 5 august 2014 nivelurile din iazurile de decantare deja erau prea mari. „Înseamnă că nivelul apei crește, deci digurile iazului de steril trebuie construite în mod constant”, a declarat el.

În iunie 2011, când a fost publicată evaluarea, în iazul de decantare apa se acumula atât de rapid încât, pentru a-l menține stabil, ar fi fost nevoie să fie evacuate aproximativ 1,4 milioane de metri cubi de apă anual.

Potrivit raportului, „este nevoie de o modalitate sustenabilă pentru evacuarea cantităților excesive de apă, deoarece barajul nu poate rezista la nesfârșit”.

În 2012, mina a primit un aviz modificat, după cum ceruse, companiei fiindu-i permis astfel să deverseze 1,4 milioane de metri cubi de apă uzată anual în râul din apropiere, Hazeltine Creek.

Goodwin declară că deversarea petrolieră din 2011 a companiei BP Canada în Golful Mexic, a învățat-o o lecție importantă: „Există o dorință puternică din partea companiei și a guvernului de a minimiza gradul de impact pentru a gestiona opoziția publică și pentru a proteja prețul acțiunilor. Deci în cine putem avea încredere?”

Guvernul pur și simplu nu are reglementări suficient de stricte pentru companiile care extrag resurse și nu există suficient personal care să monitorizeze aplicarea normelor și pentru care interesul public trebuie să primeze.”

Guvernul din British Columbia trebuie să protejeze interesul public. Oamenii sunt foarte clari: vor locuri de muncă dar nu vor să distrugă elemente de patrimoniu mondial, adică acest peisaj frumos. Aceste dezastre de mediu trebuie să înceteze.”

Rareori, companiile decontaminează complet în urma dezastrelor de mediu pe care le provoacă și rareori plătesc pentru ele în întregime. Imperial Minerals trebuie să plătească și să curețe după pagubele provocate. Are în plan să deschidă mai multe mine în British Columbia, planuri care ar trebui suspendate până când va dovedi că poate să curețe și să compenseze suficient pentru pagubele produse în prezent.”

Greenpeace Canada a dat curs unei solicitări din partea comunității Tahltan First Nation și s-a alăturat unei blocade la mina Red Chris, aproape finalizată, pe care compania Imperial Metals o construiește pe teritoriul Tahltan, în nordul British Columbia.  

Ministerul Sănătății din Mexic trebuie să acționeze

În Mexic, Larisa de Orbe își amintește cum, în 1993, iazurile de steril erau la ordinea zilei – în ceea ce privește deșeurile periculoase: „În 2005, standardele s-au schimbat, iar pentru minerit au apărut reguli speciale,” declară ea.

Este important ca Ministerul Sănătății să reacționeze față de riscurile de sănătate ale poluării, prin Comisia Federală pentru Protejarea Împotriva Riscurilor de Sănătate (COFERPRIS), pentru că această Comisie are jurisdicția pentru a face acest lucru. COFEPRIS ar trebui să participe și la evaluarea noilor proiecte miniere și să inițieze evaluări asupra riscurilor de sănătate.

Serviciul Geologic Mexican a fost indispensabil în menținerea Ministerul Sănătății informat în permanență cu privire la potențialele riscuri față de populație, având date cu privire la  cantitățile de soluri contaminate și metale care ar putea ajunge în corpurile acvatice, în urma mineritului.

Citește și 

30 octombrie 1971 – 43 de ani de la accidentul minier de la Certej – lecții...

 

Material realizat în colaborare cu Lyn Drummond - Media Relations Specialist, Greenpeace International 

Subiecte