Activişti Greenpeace blochează Ministerul Mediului pe motiv de inactivitate în cazul proiectului Roşia Montană

Pagină - noiembrie 3, 2006
Activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au blocat intrarea principală a Ministerului Mediului din Bucureşti. Activiştii s-au legat cu lanţuri pe scările clădirii şi au pus un banner pe uşa de la intrare prin care spunea că Ministerul a fost „închis pentru inactivitate”.

Activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au blocat intrarea principală a Ministerului Mediului din Bucureşti. Activiştii s-au legat cu lanţuri pe scările clădirii şi au pus un banner pe uşa de la intrare prin care spunea că Ministerul a fost „închis pentru inactivitate”.

Bucureşti, 18 iulie 2006 – Astăzi, activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au blocat intrarea principală a Ministerului Mediului din Bucureşti. Activiştii s-au legat cu lanţuri pe scările clădirii şi au pus un banner pe uşa de la intrare prin care spunea că Ministerul a fost „închis pentru inactivitate”.

Motivul acestui protest este acela că ministrul mediului, Dna. Sulfina Barbu, nu a suspendat procedura ilegală de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Roşia Montană, considerat dezastruos de organizaţie. „Nu putem accepta că România desfăşoară un proces ilegal de autorizare pentru acest proiect minier cu cianuri”, a declarat Herwig Schuster, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. „Dna. Barbu trebuie să acţioneze imediat”. Joia trecută, în timpul primei demonstraţii, organizaţia Greenpeace a înmânat o contestaţie care conţinea îngrijorări serioase, cerând ministerului să verifice imediat aceste informaţii şi să suspende procedura EIM înainte de prima dezbatere publică.
Protestul a fost sprijinit de Alburnus Maior, grupul de rezistenţă din Roşia Montană. Comunitatea din Roşia Montană, cu cei 2.000 de locuitori şi importante valori culturale şi istorice, este ameninţată să fie distrusă în cazul în care proiectul va fi realizat. „Proiectul minier de exploatare a aurului nu are, în mod evident, o bază legală”, a declarat Stephanie Roth de la Alburnus Maior, „iazul de decantare, una dintre cele mai problematice părţi ale proiectului, nu este inclus în certificatul de urbanism. De asemenea, proiectul nu este inclus în planurile de urbanism ale comunităţilor învecinate Roşiei Montane, Abrud, Câmpeni şi Bucium.
Greenpeace critică politica actuală de mediu din România. Chiar dacă Dna. Sulfina Barbu declară în broşura frumos realizată a ministerului că „darurile Terrei nu sunt fără sfârşit”, ea sprijină proiectul minier din Roşia Montană, considerat de ecologişti ca fiind unul dintre cele mai problematice iniţiative din Europa centrală şi de Est. Acest proiect, având la bază tehnologia cu cianură, ar fi de 10 ori mai mare decât cel din Baia Mare, care a cauzat accidentul cu cianură din anul 2000. Prin realizarea acestui proiect, un nou punct cu grad ridicat de risc s-ar crea în România.
Cerem autorităţilor să suspende imediat procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roşia Montană şi să respecte legislaţia românească şi europeană dacă nu se doreşte ca România să devină oaia neagră a Europei”, a încheiat Herwig Schuster.

Subiecte