Protest Greenpeace împotriva proiectului Roșia Montană

Pagină - noiembrie 3, 2009
15 activişti din România, Ungaria şi Austria au protestat paşnic în faţa Ministerului Mediului din Bucureşti împotriva proiectului minier de exploatare a aurului din Roşia Montană. Activiştii au cerut Ministrului Mediului, Dna. Sulfina Barbu, să suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), recent demarată, în urma căreia acordul de mediu pentru proiect ar urma să fie acordat.

Bucureşti, 13 iulie 2006 – Astăzi, 15 activişti din România, Ungaria şi Austria au protestat paşnic în faţa Ministerului Mediului din Bucureşti împotriva proiectului minier de exploatare a aurului din Roşia Montană. Activiştii au cerut Ministrului Mediului, Dna. Sulfina Barbu, să suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), recent demarată, în urma căreia acordul de mediu pentru proiect ar urma să fie acordat.  

26 septembrie 2013

 
Considerăm această procedură de evaluare a impactului asupra mediului ilegală. Legea trebuie să fie mai presus decât aurul şi banii”, a declarat Herwig Schuster, coordonator campanii în cadrul Greenpeace Europa Centrală şi de Est. „Noul certificat de urbanism reflectă o nouă intenţie de proiect, diferită de proiectul care a fost înaintat pentru obţinerea acordului de mediu.” Greenpeace critică, de asemenea, faptul că guvernul român nu a oferit informaţiile cerute de Ungaria înainte de începerea procedurii, astfel încălcând convenţia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier. Greenpeace cere Ministrului Mediului să suspende procedura EIM cu cel puţin o săptămână înainte de prima consultare publică din Roşia Montană, din data de 24 iulie.

Demonstraţia Greenpeace de astăzi s-a desfăşurat cu acordul poliţiei şi primăriei capitalei. Activiştii, sprijiniţi de Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, au desfăşurat un banner cu textul „Lege mai presus de bani – Salvaţi Roşia Montană!”, adresat personal Dnei Sulfina Barbu, şi au înmânat o contestaţie detaliată, conţinând 11 pagini referitoare la îngrijorările generate de proiectul minier. (1) Greenpeace nu critică doar procedura EIM în sine, opunându-se de asemenea realizării acestui proiect din cauza impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra mediului, societăţii şi valorilor culturale.

În aprilie 2006, în prezenţa Comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, Sulfina Barbu, ministrul român al mediului, a anunţat public că procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Roşia Montană a fost suspendată. Tot în luna aprilie, RMGC a obţinut un nou certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean Alba. Noul document conţine schimbări semnificative faţă de certificatul de urbanism anterior. Printre cele mai evidente dintre acestea se numără reducerea suprafeţei totale, lucrări de construcţie suplimentare şi absenţa iazului de decantare şi a barajului.

În lumina acestor neregularităţi, îi cerem Dnei. Barbu să oprească procedura EIM şi să reînceapă procesul conform legilor României şi Uniunii Europene”, a concluzionat Herwig Schuster, „altfel România va porni cu stângul în Uniunea Europeană” .

 

Subiecte