Shell este ținta protestelor globale iar un milion de oameni au semnat pentru salvarea Arcticii

Articol principal - iulie 23, 2012
Săptămâna care a trecut a fost una de mobilizare globală pentru salvarea Arcticii. S-au organizat proteste în 19 țări iar 1 milion de oameni au semnat petiția Greenpeace pe www.savethearctic.org.

 23 iulie 2012 – Activiști Greenpeace din 110 orașe și 19 țări au acționat în ultima săptămână împotriva planului companiei Shell de a fora în Arctica, zonă care devine din ce în ce mai accesibilă din cauza topirii stratului marin de gheață.

Vineri, 13 iulie, sediul central al companiei din Haga a fost „sigilat” de alpiniști Greenpeace, iar biroul directorului executiv al Shell, Peter Voser, a fost ocupat de directorul Greenpeace Olanda.

Activiștii din Germania au protestat la 58 de stații de benzină din toată țara, iar luni, pe 16 iulie, activiștii din Londra și Edinburgh au închis 78 de stații de benzină, 24 dintre activiști fiind arestați.

În Statele Unite, activiștii au instalat un panou satiric în fața sediului Shell din Houston, în timp ce alte acțiuni de protest au avut loc în țări precum Argentina, Polonia, Suedia, Cehia, Ungaria, Elveția, Mexic, Finlanda, Franța, Danemarca, Liban, Germania, Chile, Canada și Suedia, printre altele[1].

 

De asemenea, birourile Shell din toată lumea au fost asaltate de telefoane și de mesaje pe Facebook de la oamenii îngrijorați care cereau lămuriri cu privire la planurile companiei pentru Arctica.

În tot acest timp, peste un milion de oameni din toată lumea au semnat un „Papirus Arctic,” pe care Greenpeace îl va depune pe fundul marin de la Polul Nord ca parte din noua campanie pentru protejarea acestei regiuni de activitățile industriale.

Grupul ecologist se aștepta ca ținta să fie atinsă până la începutul lui 2012, dar semnăturile au fost strânse într-o singură lună. Greenpeace își propune acum un obiectiv mai ambițios, de a strânge cel puțin două milioane de semnături pe care să le depună în cadrul unei expediții la Pol, care va avea loc anul viitor.

Site-ul ArcticReady.com, o colaborare cu Yes Lab, menit să atragă atenția asupra planurilor Shell de a exploata petrol în Alaska, profitând de topirea gheții marine, a devenit un hit pe site-urile de socializare.

Site-ul este online de o lună și a înregistrat peste 2 milioane de vizualizări în ultima săptămână, acumulând peste 12.000 de afișe generate de utilizatori.

Presiunea asupra companiei Shell crește odată cu avântul campaniei globale pentru Salvarea Arcticii. Greenpeace va continua să deruleze această campanie până când Arctica va fi protejată de lăcomia companiilor precum Shell.



[1] Activități de protest au avut loc în următoarele țări: Polonia, Chile, Suedia, Argentina, SUA, Franța, Cehia, Ungaira, Danemarca, Finlanda, Anglia, Scoția, Elveția, Olanda, Mexic, Liban, Germania, Chile, Canada.