6 lucruri pe care trebuie să le știi despre acordul TTIP

Articol principal - mai 16, 2016
Te-ai întrebat ce este TTIP și cum te afectează? Citește mai jos și vei afla!

6 lucruri pe care trebuie să le știi despre acordul TTIP

La începutul lunii, Greenpeace Olanda a dat publicității documente secrete ale negocierilor TTIP – controversatul acord comercial dintre SUA și UE care are implicații majore în privința mediului și vieților a peste 800 de milioane de oameni. Te întrebi cum te afectează acordul? Citește mai jos.

Activiștii Greenpeace au proiectat fragmente din documente secrete TTIP pe clădirea Reichstag-ului, în Berlin. Documentele date publicității indică riscuri majore pentru climă, mediu și siguranța consumatorilor.

1. Ce este TTIP?

Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) este o propunere pentru un acord de liber schimb între economiile UE și SUA. Negocierile au fost ținute secrete mai mulți ani iar implicațiile sunt foarte mari. Acest acord implică cele mai mari blocuri economice mondiale, vizând  aproximativ  jumătate din PIB-ul global, aproape o treime dintre fluxurile comerciale globale, afectând practic toate sectoarele economiei mondiale – de la agricultură, la industria textilă și de la IT la automobile.

Sute de activiști Greenpeace participă la o demonstrație masivă directionată împotriva președintelui Obama și a cancelarului Merkel. Pe banner-ul imens scrie : «Da, putem opri TTIP ».

2. Ce presupune TTIP cu adevărat?

Scopul acestui acord este ridicarea așa numitelor “bariere comerciale”, lucru ce ar duce la creșterea fluxurilor comerciale între SUA și UE. O parte din aceste bariere includ însă standarde de sănătate și siguranță publică, reguli privind etichetarea sau procesele de producție eco-friendly care protejează consumatorii. TTIP ar putea modifica sau elimina aceste lucruri.

3. Mai ieftin nu înseamnă neapărat mai bine

În anumite privințe, eliminarea barierelor non-tarifare ar însemna într-adevăr reducerea prețurilor. Însă în termeni calitativi, impactul nu este întotdeauna de dorit. De exemplu, UE nu permite importul de carne din SUA care provine de la animale tratate cu hormoni de creștere, deoarece acest lucru a fost legat de cancer și alte probleme de sănătate. Acesta este un exemplu standard de barieră non-tarifară în comerțul dintre cele două blocuri, iar pentru agricultorii din Statele Unite aceste standarde de sănătate publică impuse de UE reprezintă obstacole în calea comerțului. Eliminarea acestor bariere prin semnarea TTIP  ar putea permite introducerea pe teritoriul UE a mai multă mâncare modificată genetic, cetățenii europeni ar mânca în curând fructe și legume cu o cantitate mare de reziduuri de pesticide, carne de la porci și vite tratate cu hormoni de creștere sau pui tratat cu clor în procesarea industrială. În acest timp, producătorii europeni ar pierde în favoare importurilor ieftine.

4. Care e problema cu procesarea industrială a cărnii de pui în băi de apă și clor?

În afara faptului că aceste chimicale sunt folosite în mod normal la curățarea toaletelor, folosirea băilor cu clor în procesarea industrială a cărnii de pui implică riscuri de sănătate imense – clorul este recunoscut ca fiind cancerigen. În SUA, carnea este tratată în multe cazuri cu substanțe antibacteriale, care au alte riscuri pentru sănătate și impact asupra mediului.

Greenpeace a dat publicității 248 de pagini din documentele strict secrete ale acordului TTIP la conferința re.publica TEN ce a avut loc la Berlin.

5. Wow, sună foarte rău. Pentru ce altceva ar trebui să mă îngrijorez?

Din perspectiva protecției mediului și a protecției consumatorilor, patru aspecte sunt foarte îngrijorătoare.

 i. Profitul contează mai mult decât planeta

Niciunul dintre documentele TTIP date publicității de către Greenpeace Olanda nu include vreo referire la acorduri de protecția mediului aflate în vigoare de foarte mult timp, cum este regulamentul “Excepții Generale” ce permite statelor să reglementeze comerțul “pentru a proteja oamenii, animalele și plantele sau sănătatea”. Omiterea acestora sugerează că acordul negociat de SUA și UE pune profitul mai presus de  sănătătea oamenilor și de protecția mediului.

ii. Protecția climei va fi mai dificilă cu TTIP 

Vă amintiți cum anul trecut, la Paris, liderii mondiali au căzut de acord  să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile erei pre-industriale? Ei bine, măsurile pentru protejarea climei nu trebuie să excludă comerțul. Dar, în textele date publicității de către Greenpeace Olanda nu este indicată nici o acțiune care să se refere la protecția climei. Spre exemplu, propunerile de acord comercial exclud reglementarea importurilor de combustibili fosili cu conținut ridicat de carbon, cum ar fi petrolul sau nisipurile bituminoase.

Două pagini din documentele secrete TTIP

iii. Managementul riscurilor ia locul evitării riscurilor

Este mai bine să eviți un risc în loc să te confrunți cu consecințele unuia, nu-i așa? În anul 2000, Comisia Europeană a adoptat “Principiul precauției”, care forțează fabricanții să dovedească că produsul lor nu prezintă riscuri înainte ca orice produs să fie introdus pe piața UE. În documentele TTIP “Principiul precauției” nu este menționat nicăieri, în schimb este subliniat faptul că SUA solicită o abordare în reglementare  “bazată pe riscuri”. Așadar, dacă autoritățile europene de reglementare ar avea probleme în ceea ce privește, să zicem, pesticide controversate și ar vrea să ia măsuri, aceste măsuri ar putea fi împiedicate pentru că “Principiul precauției” nu ar mai fi în vigoare.

iv. Marile corporații doresc să acapareze tot

Sunteți îngrijorați în legătură cu impactul pe care TTIP l-ar avea asupra mediului sau protecției consumatorilor și ați vrea să faceți ceva în legătură cu asta? Ei bine, nu puteți face prea mult, deoarece deocamdată numai corporațiile  beneficiază de acces privilegiat la negocierea acordului. Documentele făcute publice arată în mod repetat că industria este consultată în amănunt și în mod repetat în cadrul negocierilor TTIP. Iar asta se întâmplă în timp ce publicul este ținut în afara acestor discuții prin secretizarea negocierilor.

Activiști Greenpeace blochează accesul negociatorilor UE și SUA pentru acordul TTIP în Bruxelles. Prostetatarii avertizează că acordul TTIP reprezintă o amenințare asupra democrației, protecției mediului, standardelor de sănătate și condițiilor de muncă.

6. Hmmm, nu-mi place deloc cum sună toate astea. Nu există o alternativă la TTIP?

Ba da. Practic problema cea mai mare a TTIP este că liberalizează comerțul mult prea mult, dereglementând comercializarea unor produse controversate precum alimentele modificate genetic, chimicalele și carnea tratată cu hormoni. Avem nevoie de o dezvoltare sustenabilă a comerțului, de reglementări internaționale pentru un comerț mai bun, care să promoveze buna stare a mediului, a societății și a oamenilor. Reglementările comerciale ar trebui să fie democratice și inclusive. Acestea nu ar trebui să acorde privilegii companiilor multinaționale, ci să garanteze respectarea drepturilor omului și a drepturilor sociale, precum și protectia mediului. Sună mai bine așa, nu?

Semnează petiția împotriva TTIP

Articol scris de Susan Cohen Jehoram, coordonator campanii Greenpeace Olanda și tradus de Simona Rădoi, ofițer de presă Greenpeace România