Vedeta TV Lucy Lawless blochează vasul de foraj marin al Shell

Articol principal - februarie 24, 2012
Actrița neo-zeelandeză Lucy Lawless – vedeta din serialele Spartacus și Xena, prințesa războinică – s-a alăturat activiștilor Greenpeace în efortul de a opri vasul contractat de Shell care ar urma să plece din Noua Zeelandă către Arctica, unde programul companiei de explorare petrolieră amenință cu distrugerea coasta Alaskăi.

Auckland, 24 Februarie 2012 - Lucy Lawless s-a urcat la bordul navei Noble Discoverer ca membru al echipei Greenpeace, care a escaladat sonda vasului și au blocat-o împreună cu alți șase alpiniști.

 “Blochez vasul de foraj al companiei Shell pentru că cred cu pasiune că energia regenerabilă este calea cea bună pentru viitorul nostru,” a spus Lucy Lawless. „Nu trebuie să mergem până la capătul pământului pentru a seca fiecare picătură de petrol. Trebuie să ne deșteptăm și să începem tranziția spre un viitor susținut de energie curată, regenerabilă, iar în acest moment, acest lucru presupune să ținem Shell-ul departe de zona Arcticii.”

 Vasul Shell este programat să foreze trei puțuri petroliere exploratorii în această vară, în largul coastei Alaskăi. Călătoria de 6.000 de mile marine a vasului a fost blocată chiar la ieșirea din portul Taranaki (Noua Zeelandă), de către activiștii Greenpeace care s-au urcat la bord, fiind echipați cu provizii suficiente pentru câteva zile.

 „Astăzi am luat atitudine și am blocat compania Shell să foreze în zona Arctică, unde o deversare petrolieră ar fi devastatoare pentru ecosistemul fragil și imposibil de ecologizat,” declară Nathan Argent, campaigner Greenpeace pe probleme climatice în Noua Zeelandă. „Shell trebuie să mențină nava Noble Discoverer în port, sau să riște o catastrofă în Alaska, mai gravă decât dezastrul din Golful Mexic, provocat de platforma petrolieră Deepwater Horizon.”

Shell este prima mare companie petrolieră internațională care pune accentul pe exploatarea petrolieră în zona Arctică. Dacă Noble Discoverer descoperă petrol vara aceasta, celelalte companii petroliere mari vor începe și ele să se îndrepte în aceeași zonă, declanșând o adevărată goană după petrolul arctic.

La începutul acestei săptămâni Departamentul Intern al Biroului pentru Siguranța Mediului a aprobat planul de acțiune al Shell în cazul unei deversări petroliere. Acesta include folosirea unor dispozitive menite să curețe deversarea de petrol, inclusiv echipamente de captare și stocare, și de deviere a gheții, despre care Shell recunoaște că nu au fost testate corespunzător decât în laborator sau pe hârtie.

Shell dispune de o perioadă foarte limitată în care poate fora după petrol. Temperaturile scăzute, condițiile meteo extreme și locația foarte izolată reprezintă provocări fără precedent pentru un asemenea demers. În cazul unei deversări petroliere, intervenția și ecologizarea sunt imposibile. Potrivit unul expert oficial al unei firme canadiene specializată în intervenția în deversările petroliere, „nu există soluții sau metode în prezent care ar putea într-adevăr să recupereze petrolul deversat în Arctica.”

Rezervele totale de petrol arctic estimat ar satisface cererea global de petrol timp de doar trei ani, dar ar contribui semnificativ la creșterea emisiilor de carbon și ar expune ecosistemul local unui mare risc. Numeroase rapoarte arată că prin metodele de eficiență energetică și prin folosirea energiei curate, regenerabile, cererea global de energie ar putea fi satisfăcută chiar și fără ca Arctica să fie atinsă.

„Companiile precum Shell profită de faptul că gheața arctică se topește pentru a fora și extrage combustibilii fosili care stau la baza crizei climatice prin care trecem,” declară Argent. „Trebuie să reducem dependența de combustibilii fosili iar cu trilioanele care ar fi investite în petrol să implementăm măsurile de eficiență energetică și tehnologiile noi, curate. Astfel putem proteja Arctica, putem combate schimbările climatic și putem crea noi locuri de muncă în sectorul verde.