Cele mai așteptate filme despre mediu în 2017

Articol principal - ianuarie 21, 2017
O listă a celor mai interesante filme despre mediu și oameni care vor fi lansate anul acesta.

Dacă la începutul lunii vă spuneam care au fost cele mai bune filme de mediu ale anului trecut, iată că a venit vremea să facem un mic inventar a ceea ce urmează să apară anul acesta:

Odiseea / L'odyssée

Un biopic emoționant, în regia lui Jérôme Salle, despre cel mai cunoscut explorator al mediului acvatic: Jacques-Yves Cousteau.

Incredibila aventură a Comandantului Cousteau: deși filmul acoperă 30 de ani (1949 - 1979)  din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, accentul pică pe aventura Calypso, vechiul dragor de mine, transformat în laborator mobil pentru cercetări oceanografice, cu care Cousteau, împreună cu familia sa și numeroși oameni de știință, au explorat mările și oceanele lumii, din Antarctica până în Mediterana.  În urma acestor expediții au rezultat 50 de cărți, 2 enciclopedii și numeroase documentare care au adus în atenția publicului biodiversitatea lumii marine. Una dintre cele mai mari realizări care i se datoarează lui Cousteau este semnarea unui moratoriu internațional pentru protejarea Antarcticii, care previne explotarea comercială a acestui teritoriu.

Odiseea a beneficiat de un buget impresionant pentru o producție europeană (21 de milioane dolari), filmările au avut loc în locații de pe întreg cuprinsul Globului - Croația (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas și, evident, Franța, iar în rolurile principale îi veți recunoaște pe Lambert Wilson (Matrix Reloaded) și Audrey Tautou (Amelie).

Filmul va avea premiera pe marile ecrane din România pe 27 ianuarie și este distribuit de Independența Film.

 

Circuit (Green, Green, Green

Anul trecut, regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan ne-a atras atenția cu documentarul intitulat Doar o răsuflare, în fapt un documentar observațional extrem de emoționant despre povestea unei familii foarte religioase care se confruntă cu niște dileme morale, și care locuiește în Copșa Mică. Circuit (titlu provizoriu), noul documentar al Monicăi Lăzurean-Gorgan, o co-producție România-Austria-Germania, va fi lansat în cea de-a doua jumătate a acestui an și acoperă un subiect sensibil pentru activiștii români: tăierile ilegale de păduri. Alexander von Bismarck, urmaș al primului cancelar al Imperiului German și activist specializat în urmărirea comerțului de lemn ilegal, este unul din personajele importante ale filmului. 

 Fotografie din arhiva producătorului

Little Yellow Boots 

Un film despre familie, schimbări climatice și diferențele dintre oameni. Cu siguranță nu un documentar în sensul clasic al cuvântului, ci mai degrabă unul care încearcă să răspundă unor întrebări pe care mulți dintre noi ni le-am pus: ce lăsăm după noi și, mai ales, poate o singură persoană să schimbe ceva? Little Yellow Boots este o scrisoare cinematică pentru viitoarea stră-strănepoată a regizorului acestui film, John Webster, nenăscută încă, ale cărei cizme galbene vor călca pe alte țărmuri decât cele pe care le cunoaștem acum.

 

The Age of Consequences 

Lansat anul trecut, dar aflat încă în circuitul marilor festivaluri de profil, The Age of Consequences (r. Jared P. Scott) este descris de criticii de film ca o combinație între The Hurt Locker și An Incovenient Truth. Prin fața camerei se plimbă oameni importanți: amirali, generali, experți din interiorul Pentagonului și veterani care ne duc în culisele celor mai importante evenimente ale ultimilor ani – conflictul din Siria, Primăvara Arabă, fenomenul ISIS –  și care ne arată, mai mult sau mai puțin direct, care este legătura dintre aceste evenimente și schimbările climatice. The Age of Consequences este un documentar absolut tulburător, plin de profunzime, care analizează o problemă de mediu într-un mod inedit. 

 

Water & Power: A California Heist

Poate vă mai amintiți scandalul de acum câțiva ani, când un CEO al uneia dintre cele mai firme producătoare de hrană din lume a spus că apa nu este un drept al omului și ar trebui privatizată. Ei bine, asta se cam întâmplă deja prin California, iar regizoarea Marina Zenovich surprinde foarte bine vizual această problemă, care afectează atât fermierii, cât și cetățenii. Apa este, practic, noul petrol, și devine din ce în ce mai puțin accesibilă, iar marii marii afaceriști stau la pândă, așteptând să facă și mai mulți bani din ceea ce ar trebuie să fie un bun al tuturor. Filmul va fi prezentat zilele acestea la Sundance Film Festival în secțiunea “The New Climate”.

 

Chasing Coral

De la regizorul documentarului nominalizat la Oscar în 2013, Chasing Ice, și câștigător al unui premiu la Sundance, vine anul acesta Chasing Coral, un film care ne arată cum încălzirea oceanelor duce la distrugerea recifelor de corali într-un ritm fără precedent. Utilizând un echipament special creat pentru acest film, Jeff Orlowski și echipa lui au documentat de-a lungul a trei ani transformările care au loc în oceane, din Hawai până la Marea Barieră de Corali, pentru a atrage atenția asupra fenomenului de decolorare a recifelor. La fel ca și Water & Power, filmul face parte din selecția festivalului Sundance.

Sursa foto: site-ul oficial al filmului 

 Articol scris de Simona Rădoi, ofițer presă Greenpeace România.