Recomandările Greenpeace România pentru Strategia Energetică Națională

ONG-urile de mediu au transmis Guvernului observații legate de proiectul Strategiei Energetice Naționale, aflat în consultare publică

Articol principal - decembrie 2, 2016
În proiectul Strategiei Energetice Naționale, aflat momentan în consultare publică, un accent deosebit se pune pe energia nucleară, mai precis pe construirea a două noi reactoare la Cernavodă.

Șase ONG-uri de mediu, printre care și Greenpeace România, au transmis Guvernului la începutul acestei săptămâni, prin intermediul unei scrisori, câteva observații legate de acest proiect.

Semnatară a scrisorii comune de poziție, Greenpeace contestă axarea strategiei energetice în jurul proiectului reactoarelor suplimentare de la Cernavodă (Cernavodă 3 și 4) din motive de mediu, economice, tehnice și de siguranță.

  • Fezabilitatea proiectului Cernavodă 3 și 4 este contestată inclusiv din interior, de către Fondul Proprietatea, proiectul fiind abandonat, de altfel, de toți investitorii inițiali: Enel, CEZ, Arcelor Mittal, GDF Suez, RWE și Iberdrola. Proiectul nu se va putea autosusține financiar, prin urmare va necesita susținere suplimentară din partea tuturor consumatorilor, pe întreaga durată de operare, de minimum 30 de ani.
  • Flexibilitatea este un parametru vital în energetica viitorului, însă proiectul Cernavodă 3 și 4 va dubla capacitatea inflexibilă din sistem, în același timp luând din cota de piață a tehnologiilor flexibile. Realizarea unui asemenea proiect-mamut în Dobrogea, regiune în care deja sunt concentrate sute de MW din eoliene și cele două reactoare existente, va crea noi probleme sistemului.
  • Debitul Dunării în perioadele secetoase va forța operatorul să oprească trei reactoare odată în loc de unul, cum e acum, cu toate implicațiile negative asociate.
  • Mult-trâmbițatul ciclu nuclear complet al României este deja istorie, cu CNU și RAAN falimentare, astfel că realizarea Cernavodă 3 și 4 ar mări dependența României de importurile de combustibil, deci și vulnerabilitatea țării.
  • Nu în ultimul rând, odată cu mărirea numărului de reactoare, cresc și riscurile de accidente nucleare. În plus, pentru depozitarea combustibilului nuclear ars pe durata următoarelor mii de ani încă se caută soluții la nivel mondial.

Greenpeace recomandă adoptarea unei strategii ce omite proiectul Cernavodă 3 și 4.

Greenpeace a transmis observațiile la Strategie printr-o scrisoare de poziție semnată împreună cu ONG-urile WWF, Bankwatch, Terra Mileniul III, 2Celsius, SOR și Coaliția Natura 2000.

 Articol semnat de Ion Cepraga, coordonator al campaniei de energie și schimbări climatice Greenpeace România