Greenpeace a blocat spărgătoarele de gheață ale companiei Shell

Articol principal - martie 16, 2012
Activiștii Greenpeace Nordic s-au urcat la bordul a două spărgătoare de gheață contractate de compania Shell, ocupând vasele care se pregăteau să plece spre Alaska Arctică, unde Shell vrea să foreze după petrol.

16 martie 2012, Helsinki – Activiștii Greenpeace Nordic s-au urcat la bordul a două spărgătoare de gheață contractate de compania Shell, ocupând vasele care se pregăteau să plece spre Alaska Arctică, unde Shell vrea să foreze după petrol.

Odată ajunși la bordul vaselor Fennica și Nordica, aproximativ 20 de activiști au arborat de el bannere uriașe. De asemenea, activiștii au înmânat echipajului mături și lopeți. În mod surprinzător, cea mai avansată strategie de intervenție  a companiei Shell, în caz de deversare petrolieră, prevede ca ecologizarea (separarea petrolului de gheață) să fie făcută cu mături și lopeți. Aceste măsuri sunt incluse atât în planul de intervenție pentru marea Chukchi cât și în cel folosit în timpul deversării Godafoss, care a avut loc anul trecut, în apele înghețate ale Norvegiei.

„Cu mături și lopeți ca instrumente de ecologizare, cred că oricine își amintește deversarea de petrol de la Deepwater Horizon poate înțelege că un accident similar în zona Arctică ar fi catastrofic. Prin acțiunea de azi, trimitem un mesaj clar către Shell: distrugerile petroliere în zona Arctică sunt acte nebunești și complet iresponsabile,” declară Mads Flarup Christensen, director al Greenpeace Nordic. “Arctica găzduiește ecosisteme unice, și specii unice, cum sunt urșii polari, narvalii și morsele. Nu putem permite alte foraje petroliere în această zonă vulnerabilă unde condițiile dure și izolarea cresc foarte mult riscul unui accident, dar, dacă acesta are loc, este imposibil de ecologizat.”

Shell investește masiv în forajele marine din zona arctică, argumentând că „la fel și cu aselenizarea, nu strică să fii primul care aterizează pe Lună.” Gigantul petrolier plănuiește să foreze anul acesta cinci puțuri exploratorii în mările înghețate Beaufort și Chuckchi, în largul Alaskăi și multe altele în anii ce urmează, crescând astfel interesul pentru forajele din acea zonă. Arctica Shipping, care deține cele două spărgătoare de gheață angajate de Shell, este o companie care, la rândul ei, este deținută de statul finlandez. Este inacceptabil ca statul finlandez să fie în spatele distrugerii Arcticii, declară Flarup Christensen:

„Țările nordice au o responsabilitate în plus de a proteja zona Arctică, fiind membrele singurului organism politic arctic, Consiliul Arctic. În loc să-și respecte această responsabilitate, Finlanda trimite spărgătoarele de gheață ale statului pentru a sprijini distrugerea provocată de Shell, în timp ce Danemarca și Norvegia se înscriu în cursa pentru exploatarea Arcticii în folosul propriu. Această regiune este amenințată, acum mai mult decât oricând, iar țările noastre trebuie să ia anumite decizii morale, nu lacome. Țările Nordice ar trebui să fie primele care să sprijine protejarea Arcticii, nu distrugerea acesteia.”

Acțiunea de astăzi a avut loc după două săptămâni de când activiștii Greenpeace Noua Zeelandă –printre care și actrița Lucy Lawless - a ocupat, timp de patru zile, vasul de foraj Noble Discoverer, contractat de Shell în Noua Zeelandă. În urma acelei acțiuni pașnice, Shell a intentat două procese, inclusiv un ordin de restricție temporar împotriva Greenpeace SUA, care a fost respins de instanță. Shell a mai lansat un demers legal împotriva a 12 grupuri de mediu, printre care și Greenpeace SUA, în încercarea de a înăbuși criticile la adresa controversatului plan de acțiune în caz de dezastru petrolier pentru marea Chukchi, plan care a fost recent aprobat de  Departamentul de Interne din SUA. Ambele cazuri sunt încă pe rolul instanțelor.