Cel de-al cincilea raport de evaluare al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice

Articol principal - octombrie 27, 2014
La aproximativ fiecare șase ani, cei mai renumiți climatologi prezintă guvernelor lumii un raport cuprinzător privind schimbările climatice. Cel de-al cincilea raport de evaluare (AR5) lansat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) sumarizează efectele schimbărilor climatice induse de om și opțiunile pe care le avem pentru a lua măsuri.

IPCC este corpul de conducere la nivel internațional pentru evaluarea științifică a schimbărilor climatice. Este coordonat de Națiunile Unite și are 195 de guverne ca și membre. IPCC reunește climatologi renumiți din întreaga lume pentru a realiza evaluări privind cele mai recente schimbări climatice și pentru a informa guvernele în procesul de luare de decizii.

IPCC nu  desfășoară activități de cercetare pe cont propriu și nici nu monitorizează datele sau parametri ce au legătură cu clima. Mai degrabă, prin aducerea cercetărilor laolaltă, IPCC ajută la înțelegerea rezultatelor celor mai recente cercetări științifice, tehnice și socio-economice privind impactul schimbărilor climatice, adaptatea și atenuarea acestora. Mii de cercetători și experți contribuie la  activitatea desfășurată de IPCC ca și autori, colaboratori și comentatori pe bază de voluntariat.

Primul raport de evaluare al IPCC a fost publicat în 1990. Al V-lea Raport de Evaluare va fi finalizat în ultima săptămână din octombrie 2014 în Copenhaga. Conținutul său principal a fost deja publicat în trei părți individuale de către grupele de lucru (WG I-III):

Cea de-a patra parte și cea mai concludentă parte, Raportul de Sinteză (Synthesis Report SYR), va reuni cele mai importante informații din toate rapoartele grupurilor de lucru. Acest raport va fi aprobat în cadrul unei reuniuni comune a oamenilor de știință și oficialilor guvernamentali ce va avea loc în perioada 27-31 octombrie, în Copenhaga, Danemarca. Versiunea finală a raportului de sinteză a celui de-al V-lea raport de evaluare va fi publicată pe 2 noiembrie.

Pentru o prezentare generală a constatărilor celor trei grupe de lucru până azum, vizualizați prezentarea care urmează.

 

Mai multe informații:

Ne apropiem rapid de „un punct fără întoarcere”, dincolo de care impactul foarte periculos pe care îl au schimbările climatice nu va mai putea fi evitat. Cu toate acestea, încă nu este prea târziu să schimbăm acest curs. Singura oportunitate pe care o avem este în acest moment și putem beneficia de ea până în 2020. În această perioadă de timp, va trebui să schimbăm radical modalitatea noastră de a aborda producerea și consumul de energie.

  • Haosul climatic nu este inevitabil. Energia regenerabilă și eficiența energetică pot furniza energia și reducerea emisiilor de care avem nevoie fără efecte secundare nedezirabile. Studiul [R]evoluția Energetică furnizează un plan pentru o aprovizionare sigură cu energie la nivel mondial, care să nu compromită climatul.
  • Industria combustibililor fosili continuă să planifice noi proiecte masive de exploatare a combustibililor fosili în întreaga lume (mai multe informații despre acest subiect puteți găsi accesând umătorul link), fapt ce ar putea să ne împingă la limită. Dezvoltarea acestei industrii trebuie oprită.
  • Distrugerea pădurilor este responsabilă de până la o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră – mai mult decât orice avion, mașină, camion, navă și tren de pe planetă combinate. Poveștile despre soluții privind pădurile din întreaga lume furnizează soluții concrete la problemele globale de gestionare a pădurilor.
  • Arderea combustibililor fosili cauzează acidifierea oceanelor la o rată care este probabil cea mai rapidă din istoria Pământului. Acidifierea oceanelor amenință viața marină, care este deja supusă stresului cauzat de încălzirea apelor, nivelului redus de oxigen și pescuitului excesiv. Mai multe pe acest subiect aici.
  • Sistemul nostru alimentar trebuie adaptat condițiilor climatice în schimbare și resurselor din ce în ce mai limitate. Practicile de agricultură ecologică ajută fermierii să crească producția, protejând și îmbunătățind în același timp calitatea solului, protejând resursele de apă și biodiversitatea și diminuând impactul schimbărior climatice.