Combaterea schimbărilor climatice – cine ne oprește?

Articol principal - septembrie 24, 2014
Cei săraci plătesc prețul cel mai mare. Dar din momentul în care uraganul Sandy a lovit New York, chiar și cei bogați din țările industrializate știu că nu se pot ascunde de schimbările climatice devastatoare.

Lumea s-a schimbat de când liderii mondiali au discutat despre schimbările climatice în 2009. Schimbările au devenit și mai evidente; ravagii în culturile din Africa, topirea gheții în Arctica, inundații în Filipine și secetă în California. 

Fenomenul schimbărilor climatice nu este pe drum. El este deja aici.
Energia regenerabilă se îmbunătățește, se extinde și devine tot mai ieftină pe zi ce trece. Aceasta poate oferi răspunsuri pe care planeta noastră epuizată le caută. Energia regenerabilă este cea mai economică soluție pentru capacități noi de energie într-un număr tot mai mare de țări. 100% din capacitatea de energie adăugată luna trecută în SUA provine din surse regenerabile, iar țări precum Danemarca și Germania înregistrează noi producții de ”energie curată” în fiecare lună. Și în China lucrurile încep să se schimbe. Pe lângă faptul că în China se instalează în acest an sisteme solare cât SUA au instalat vreodată, și dezvoltarea apocaliptică a industriei cărbunelui care a dus la creșterea poluării globale cu carbon începând cu anul 2000, se apropie de sfârșit. Situațiile se schimbă rapid și paradigma economică curentă nu mai este impenetrabilă.

Dacă raționalitatea și economia ar fi fost principalele repere ale umanității pentru a trăi pe această planetă, summit-urile pentru combaterea schimbărilor climatice nu ar mai fi fost necesare. Cu cât devin mai de succes soluțiile energiei curate, cu atât reduc mai mult profitul acelor puține companii puternice cu modele de business dependente de combustibili fosili. Din acest motiv, suntem de acord cu Secretarul General al UN Ban Ki-moon când declară ”în loc să ne întrebăm dacă ne putem permite, ar trebui să ne întrebăm ce, cine și de ce ne oprește?” Am adăuga la această întrebare încă una: pentru cât timp?

În momentul de față, doar interesele industriilor de combustibili fosili sunt singurul obstacol în a asigura un viitor sigur pentru noi și copiii noștri pe această planetă – nu tehnologia sau economie. Și de acest lucru sunt conștienți și ei. Când discutăm cu managerii de la companii mari de energie, aceștia admit în privat că înțeleg necesitatea trecerii la energie curată. Dar investițiile în industria cărbunelui făcute de companii precum Duke Energy în SUA și Eskom în Africa de Sud le mențin pe acestea pe loc. Și ce este chiar mai rău, din cauza riscului de a-și pierde investițiile, aceștia fac lobby pe lângă politicieni pentru a încetini revoluția curată în plină desfășurare condusă de oameni.

Lobby-iști de afaceri precum ALEC în SUA sau Businezz Europe în EU se luptă din răsputeri să prevină politici climatice progresive să fie adoptate. Ei pretind că fac acest lucru pentru a-și ”proteja locurile de muncă”. Dar aceasta este o minciună. Vrem muncitori cu adevărat implicați într-o tranziție către un viitor energetic curat. Însă știm de asemenea din analizele [R]evoluției Energetice din ultimii zece ani că energia regenerabilă și eficiența energetică vor livra mai multe locuri de muncă decât dacă continuăm cu modelul de business actual. Prin implementarea pas cu pas a [r]evoluţiei energetice, guvernele pot, de exemplu, să ajute companiile să creeze cu 3,2 milioane mai multe locuri de muncă până în 2030 numai în sectorul de alimentare energetică. În Africa de Sud, ar putea fi create până în 2030, 149.000 de locuri de muncă, cu 38.000 mai multe decât locurile de muncă din planul actual de guvernare.

Între timp, schimbarea atitudinii faţă de cărbune în ce priveşte China ar putea de asemenea schimba dinamica în dezbaterea globală a schimbărilor climatice. La summit-ul de la New York, guvernul chinez are ocazia să pună capăt mentalității actuale de ”tu primul” care a împiedicat progresul în timpul discuțiilor Organizației Națiunilor Unite. Ar fi minunat dacă China, încurajată de acțiunile sale domestice, ar conduce lumea către un nou acord global asupra schimbărilor climatice.

Lumea s-a schimbat față de 2009. Pași mici nu mai sunt de ajuns. Pentru a controla schimbările climatice scăpate de sub control, avem nevoie să schimbăm cursul cât mai brusc și să mergem conform curentului, nu împotriva lui alături de combustibili fosili care nu sunt sustenabili.

Acesta este motivul pentru care am mărșăluit pe străzile din New York și din orașe din întreaga lume pe 21 septembrie: ca să arătam – alături de sute de mii de oameni – că este momentul ca poluatorii să se dea din calea noastră și să ne lase să construim un viitor verde, corect și pașnic pentru generațiile care urmează.

Articol de Kumi Naidoo, Director Executiv Greenpeace International.