Cele mai bune filme despre mediu din 2016

Articol principal - ianuarie 5, 2017
O recapitulare a unora dintre cele mai bune filme și documentare din 2016.

Dacă arta imită viața, în mod sigur asta trebuie să însemne că lumea așa cum o știm se termină, iar schimbările climatice ne vor pune capăt cu totul.

În zilele de relaxare, printre filmele cu care ne umplem zilele libere, pe lângă cele cu efecte speciale, explozii și monștri mitologici, câștigă din ce în ce mai mult teren cele despre catastrofa lentă care se petrece în lume.

Vrei dezastre? Ce-ai zice de un oraș răvășit de un super-taifun? Ai chef de ceva palpitant? Cum ți-ar plăcea o poveste reală de tip David și Goliat despre un trib indigen care își apără terenurile de marile conglomerate? Ești înclinat mai mult spre dramă și acțiune? Ce-ai spune despre pescuitul ilegal și sclavia care au loc în penumbră și în mijlocul vastelor oceane?

Din păcate, acestea nu sunt deloc rezumate de filme de ficțiune. Noi suntem protagoniștii, corporațiile sunt adesea inamicii, iar lumea în care trăim este „Steaua morții” care ar putea fi distrusă în orice clipă.

Găsim inspirație în evenimentele noastre curente, iar regizorii, documentariștii și chiar celebritățile folosesc cea mai bună armă a lor – camera de luat vederi – pentru a educa, implica și distra.

Dar există speranță. În fiecare poveste există un erou și un dușman. Puterea implicării oamenilor a făcut și va face mereu lumea un loc mai bun și mai sigur. În plus, toate filmele bune au un final fericit, nu-i așa?

How to Let Go of the World and Love All The Things Climate Can't Change

În această călătorie personală despre schimbările climatice, regizorul Josh Fox întreabă, a mai rămas ceva neafectat de schimbările climatice?

Pandora

Când lovește un cutremur de magnitudinea 6.1, ce lasă în urmă nu este cel mai grav lucru. Radiațiile se scurg de la o centrală nucleară și un întreg oraș de milioane de locuitori sunt puși pe goană, de parcă un asteroid s-ar îndrepta spre planetă.

Inspirat de dezastrul de la Fukushima din 2011, acest film Sud Coreean deja este în fruntea box-office-ului în această țară și anul acesta va fi disponibil și pe Netflix.

Energia nucleară este un subiect controversat în Coreea de Sud, iar în 2016 s-a dat avizul pentru construirea a două noi reactoare nucleare la centrala nucleară Kori, în Busan, cea mai mare centrală nucleară activă din lume. Filmul merge direct la subiect și arată că lumea nu ar trebui să mai sufere niciodată de pe urma unui dezastru nuclear precum Fukushima sau Cernobîl.

Riverblue

Impactul fast-fashion nu se referă doar la a fi insta-trendy. Este și cauza insta-poluării, insta-impactului, insta-distrugerii râurilor din cauza deșeurilor chimice toxice. După cum este menționat în film: „În China există o glumă. Se spune că poți să prevestești culoarea în vogă a sezonului după ce culoare capătă râul.”

Years of Living Dangerously

Serialul de pe National Geographic a continuat și în 2016 cu episoade despre Amazon, China, cărbune, oceane și multe altele. Descoperă mai multe despre el aici

Deep Water Horizon

Deversarea de petrol BP din Golful Mexic este recunoscută drept unul dintre cele mai mari dezastre de mediu din istoria Statelor Unite. Tragedia a afectat natura, animalele sălbatice și 11 oameni au murit în urma exploziei. Acum evenimentele desfășurării acestei tragedii au apărut pe marele ecran. 

Before the Flood

În 2016 a fost lansat mult-așteptatul proiect al lui Leonardo DiCaprio, disponibil gratuit pentru publicurile din toată lumea. Peste tot în lume vedem ce fac oamenii din linia întâi a schimbărilor climatice – de la comunitățile indigene până la holurile clădirii Națiunilor Unite. Totuși, mesajul lui nu putea să fie mai clar decât acela din timpul discursului de acceptare a binemeritatului premiu Oscar:

Schimbările climatice sunt reale. Se întâmplă chiar acum. Reprezintă cea mai urgentă amenințare cu care se confruntă specia noastră. Și trebuie să muncim împreună pentru a opri amânarea soluțiilor.”