Mayak: La 60 de ani după accident, Rosatom pune în pericol oamenii din sudul Uralilor

Comunicat de presă - septembrie 27, 2017
Un raport lansat de Greenpeace Europa Centrală și de Est arată niveluri mari de stronțiu în apa din apropierea complexului Rosatom din Mayak, la 60 de ani după accidentul Kyshtym din 1957, care continuă să contamineze râul local Techa, cu substanțe radioactive și să amenințe viețile a mii de oameni care trăiesc în zeci de sate de-a lungul râului, care folosesc apă din râu, consumă pește și își adapă și pasc vitele acolo.

Explozia a avut loc în seara zilei de 29 septembrie 1957 la instalația de separare a plutoniului. A fost apreciată la 6 pe scara INES, ceea ce o clasează pe locul trei dintre cele mai grave dezastre nucleare din istorie, după Cernobîl și Fukushima. A afectat o zonă de 20.000 kilometri pătrați, populată de aproximativ 270.000 de cetățeni.

La finalul lunii august 2017, experții Greenpeace au luat mostre de apă și pește din râul Techa. Rezultatele arată niveluri mari de stronțiu-90 în apă. În mostrele de pește a fost determinată radioactivitate puternică a izotopului stronțiu-90 și au fost detectate urme și în carne și legume. Stronțiu-90 este absorbit ușor de organismul uman pentru că din punct de vedere chimic, imită calciul. Astfel duce la expunere internă la radiații.

Analiza mostrelor prelevate de Greenpeace în iulie 2017 arată că în satul Muslyumovo, unde locuitorii au fost strămutați spre o zonă din apropiere despre care Rosatom pretinde că este sigură, nivelul de contaminare este aproximativ același ca cel din alte sate aflate pe malul râului Techa și care nu au fost strămutate.

Sătenii s-au luptat pentru drepturile lor timp de câteva decenii în timp ce Rosatom și agențiile guvernamentale au persistat în negarea consecințelor dezastruoase ale contaminării asupra populației locale. Rosatom neagă contaminarea continuă, deși știm că deșeuri radioactive lichide sunt deversate în mediu. Localnicii încă suferă din cauza bolilor provocate de expunerea de lungă durată la radiație,” spune Rashid Alimov, coordonatorul proiectului anti-nuclear la Greenpeace Rusia.

Disimularea din jurul subiectului Mayak și lipsa transparenței la Rosatom în general fac dificilă evaluarea dimensiunii complete a gradului de expunere al oamenilor și numărul total de oameni care au suferit din cauza operării continue a centralei de la Mayak. În loc să ia măsurile necesare, Rosatom pretinde că toate problemele sunt rezolvate.

Rosatom preferă să spună clienților săi că folosește tehnologii avansate și sigure, dar nu îi place să arate cum tratează în realitate subiectul siguranței. Acest nou raport arată că de fapt pur și simplu nu îi pasă. Rosatom se laudă că are un portofoliu de comenzi în valoare de 130 miliarde de dolari și că construiește centrale nucleare în toată lumea. Dar putem avea încredere?” spune Jan Haverkamp, expert consultant pe energie nucleară pentru Greenpeace Europa Centrală și de Est și editorul raportului. „Putem fi siguri că problemele de siguranță sunt tratate corespunzător când asta nu se întâmplă «acasă»? Iată cum tratează Rosatom oamenii din jurul centralei de la Mayak și preferă să nege deversările în loc să le abordeze. Acest raport arată că pretențiile de siguranță ale Rosatom nu sunt credibile”.

Raportul este disponibil aici