Reacția Greenpeace România la declarațiile ministrului Energiei

Pagină - februarie 16, 2018
Ministrul Anton² ne ia-n balon

Articol de opinie, de Ion Cepraga și Alin Tănase, campaigneri energie

Știm că nu suntem singurii pe care i-a uluit interviul noului ministru al Energiei publicat ieri de Agerpres, iar acum că ne-am revenit din șoc, considerăm utile unele clarificări.

Ministrul afirmă că toate termocentralele noastre sunt conforme cu cerințele de mediu și că „Eu n-am cum să-l elimin [cărbunele - n.r.]. Polonia nu-l elimină. Alte ţări din Europa nu-l elimină, de ce să-l elimin eu, am făcut eforturi. Centralele pe cărbune sunt la standarde internaționale”.

Realitatea din teren, însă, îl contrazice: marea parte a instalațiilor pe cărbune din România, aparținând termocentralelor de la Mintia, Paroșeni, Govora, Drobeta, Rovinari și Turceni, funcționează în afara legii, fără autorizație integrată de mediu. În plus, ca tendință de viitor, o serie de țări din Europa, precum Austria, Italia, Franța, Portugalia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, au anunțat că vor renunța la centralele pe cărbune până în anul 2030. În condițiile în care toate termocentralele românești trebuie retehnologizate până în 2021, pentru conformarea la noile standarde (comunicate DEJA în august 2017), să spui că nu vei închide nici o termocentrală în propriul mandat poate fi doar un semn de întrebare în privința duratei mandatului.

„ele funcționează cu cărbunele nostru” – mai punctează ministrul, făcând abstracție de importurile de huilă pentru termocentralele din Hunedoara și din zona Moldovei.

Ministrul mai afirmă cu încredere că el nu va cere derogări Comisiei Europene, ci îi vom spune noi acesteia ce planuri am stabilit. Cineva ar trebui să-i zică ministrului că nici măcar o unitate pe cărbune din toată țara n-ar putea funcționa la acest moment fără cel puțin o derogare de la legislația europeană actuală. Mai rău, aceasta din urmă a fost recent actualizată cu noi valori-limită pentru emisii, mult mai stricte, ceea ce presupune actualizarea acordurilor de mediu pentru toate termocentralele și noi investiții pentru conformare. În plus, ca principiu, dacă faci referire la drepturile pe care le ai ca membru egal în Uniune, se presupune că ai idee și de obligațiile ce vin la pachet. Dacă vrei să aparții unei societăți, trebuie să te conformezi regulilor acesteia, ca să nu fii scos pe ușa din dos; iar România a ales, de mai bine de zece ani, sa fie membră UE.

Financiar, ministrul punctează că, la finalul exercițiului financiar, Compania X are „dividente” și bani de investiții; apoi guvernul îi preia pe aceștia din urmă la bugetul de stat, ca „dividente”, însă pentru a face cu ei –atenție, pericol de leșin- INVESTIȚII. Adică guvernul nu va plăti cu ei pensiile și salariile recent umflate din zona bugetară, pentru care facem oricum și împrumuturi costisitoare pe termen lung, ce vor fi plătite de către copiii noștri. Nu - el îi va investi cu cap, fiindcă el știe mai bine ce nevoi sunt decât chiar Compania X.

Apoi, să consideri că subiectul schimbărilor climatice reprezintă o modă, ca ministru în 2018, înseamnă că n-ai habar de existența și activitatea unui panel internațional fondat la finalul anilor ’80 pentru monitorizarea și combaterea schimbărilor climatice (IPCC), panel alcătuit din reprezentanții a aproape 200 de țări de pe glob, între care și România. Înseamnă să ignori consensul științific global din jurul temei climatice și faptul că rapoartele IPCC sunt baza științifică pentru politicile climatice ale guvernelor. Oare premierul știe?!

Altminteri, cum l-am putea contrazice pe ministru când afirmă că avem un sistem frumos, nu ne dă nimeni în cap, însă ne-ndoaie vântul? Din păcate, însă, șansele ca domnișoara draguță să stea în cap (fiindcă asta pățești când pui pariuri cu miniștri ecologiști) sunt la fel de mari ca acelea pentru „stabilizarea combinatelor”. - Da, trebuie sa urmăriți interviul ca sa pricepeți; noi nu inventăm așa ceva.

Cât despre percepția ministrului asupra furnizorilor și importanța citirii contractelor, mai bine angajau la minister soția.

Ideal ar fi să-i zică vreun consilier că există și surse regenerabile de energie în România (vânt, soare șamd), că mărirea gradului de interconectare cu statele din regiune este un lucru bun pentru români, că eficiența energetică la toate nivelurile – nu doar la nivelul turbinelor- poate face minuni pentru curba de consum și la fel și rețelele inteligente și, nu în ultimul rând, că o nouă specie –aceea a prosumatorilor- bate la ușă și ar fi bine pentru viitorul tuturor să-i deschidem.