29 dintre cei 30 activiști Greenpeace au fost eliberați pe cauțiune

Articol principal - noiembrie 25, 2013
Douăzeci și nouă dintre cei treizeci de activiști Greenpeace ținuți în arest în Sankt Petersburg, Rusia au fost eliberați pe cauțiune.

Douăzeci și nouă dintre cei treizeci de activiști Greenpeace ținuți în arest în Sankt Petersburg, Rusia au fost eliberați pe cauțiune.  Australianul Colin Russell este singurul dintre cei 30 care rămâne în continuare în închisoare, după ce perioada de detenție a fost prelungită cu încă trei luni pentru el. Momentan se fac demersuri pentru a ataca decizia de prelungire a detenției pentru australian și o audiere ar trebui să aibă loc pe parcursul acestei săptămâni în vederea anulării acestei decizii.

Deocamdată, activiștii care nu sunt de origine rusă sunt nevoiți să rămână în Sankt Petersburg, urmând ca în decursul acestei săptămâni să se stabilească dacă aceștia se pot întoarce acasă sau nu. 

Vineri, în urma unui proces intentat de Olanda Rusiei, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării a decis ca Rusia să îi elibereze atât pe cei 30 de deținuți, cunoscuți cu numele de Arctic30, cât și nava Greenpeace, Arctic Sunrise contra unei plăți în valoare de 3.6 milioane EURO. Deși Rusia susține că Tribunalul nu are jurisdicție, Ministrul Afacerilor Externe din Rusia a declarat că decizia va fi analizată și va fi formulat un răspuns.

Deși activiștii Greenpeace au fost eliberați pe cauțiune, ei sunt în continuare acuzați de huliganism și piraterie și vor fi cercetați în libertate și riscă în continuare ani mulți de închisoare pentru fapte pe care nu le-au comis.