30 de zile de nedreptate: În cea de-a 30-a zi de încarcerare au loc evenimente în toată lumea pentru eliberarea Arctic 30

Comunicat de presă - octombrie 18, 2013
În cea de-a 30-a zi de detenție a celor 30 de persoane reținute de către autoritățile rusești, aproape 10.000 de oameni solicită eliberarea lor imediată în cadrul a 100 de evenimente organizate în 36 de țări din toată lumea.

În București evenimentul a fost marcat de Greenpeace în fața Curții de Apel.

Printre proteste se numără:

  • Un protest la baza muntelui Everest cu activiști ai Greenpeace din Asia de Est  
    În Mexico City, protestatarii vizitează monumentul lui Mahatma Ghandi și construiesc o celulă de închisoare în jurul acestuia.
  • În Olanda, oamenii ridică o cușcă uriașă în centrul orașului Groningen, orașul natal al unuia din activiștii reținuți și oraș înfrățit cu Murmansk, Rusia.
  • În Bangkok, oamenii s-au adunat în Wat Phra Kaeo, unul dintre cele mai cunoscute temple din Thailanda, unde voluntarii au format mesajul „Free the Arctic 30 ” folosind buchete de flori.
  • În Bangalore, oamenii s-au adunat în Parcul Libertății, unde a existat cândva o închisoare.
  • În Germania are loc o veghe pe parcursul a 30 de ore, la care iau parte peste 100 de persoane, pe lângă veghea de solidaritate care are loc în fața ambasadei Rusiei din Berlin încă de  pe 19 septembrie.
  • În Napoli, Italia, orașul de origine al unuia dintre cei reținuți, are loc o veghe de 24 de ore. 

Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International a declarat:

Astăzi se împlinesc 30 de zile de când nava noastră a fost confiscată și cei 30 de colegi și prieteni au fost arestați. Ei au fost acuzați de piraterie – o acuzație absurdă care poate avea o sentință maximă de 15 ani de închisoare.”

Cei 30 de apărători ai Arcticii ne reprezintă pe toți, apărând un mediu fragil și o climă aflată în criză, iar acum trebuie să fim alături de ei. Detenția lor este un atac la adresa fiecărei persoane care a vrut vreodată să-și facă auzită vocea, solicitând un viitor mai bun pentru oameni și generațiile viitoare. Acum acești 30 de oameni sunt prizonieri și toți suntem responsabili pentru soarta lor.”

Greenpeace nu se consideră deasupra legii, însă cei 30 de bărbați și femei nu sunt pirați iar această acuzație este o încercare clară de a înăbuși protestele pașnice. Suntem aici astăzi pentru a ne arăta solidaritatea cu cei 30 și pentru a apăra dreptul la protest pașnic. Solicităm eliberarea lor imediată.”

Luna trecută, 28 de activiști Greenpeace International, un fotograf freelancer și un videograf freelancer, au fost acuzați de piraterie de o instanță de judecată rusească,  în urma unui protest pașnic împotriva platformei Gazprom Prirazlomnaya pentru foraje în Marea Peciora. Dacă vor fi condamnați, riscă o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Curtea de judecată din Murmansk, a hotărât ca „Arctic 30” pot fi reținuți până cel puțin pe 24 noiembrie, în timp ce autoritățile investighează cazul. Avocații care îi apără pe cei 30 au făcut apel împotriva reținerii.

O largă serie de personalități internaționale, de la politicieni la reprezentanți ai societății civile și-au exprimat public îngrijorarea despre reținerea celor 30, inclusiv Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, care săptămâna trecută a solicitat eliberarea lor și cancelarul german Angela Merkel, care a vorbit direct cu Președintele Putin.  Ieri, 11 laureați ai Premiului Nobel pentru Pace au trimis scrisori către Președintele Putin solicitând eliberarea imediată a activiștilor.

Săptămâna viitoare, parlamentul britanic va dezbate situația detenției activiștilor și va decide cum va interveni.

Printre celebritățile care sprijină eliberarea celor 30 se numără: Deepak Chopra și Gael Garcia Bernal, actorii Jude Law, Ewan McGregor, Jared Leto, Natalia Oreiro, Daniel Craig, Jim Carter, Edward Norton, Leonard Nimoy și Lucy Lawless; muzicienii Thom Yorke, Damon Albarn, Paul Simonon, Alejandro Sanz și Murat Dalkılıç; fotomodelul Lily Cole, designerul Vivienne Westwood, comicii Simon Pegg și Russell Brand, prezentatorii Stephen Fry și Davina McCall, și campaignerul Bianca Jagger.