Acuzațiile de piraterie la adresa activiștilor din Arctica „un atac la adresa protestelor pașnice” - Greenpeace

Comunicat de presă - octombrie 2, 2013
Activiștii Greenpeace, acuzați de piraterie în Rusia

Amsterdam, 2 octombrie 2013 – Astăzi, procurorul de stat rus a acuzat un activist Greenpeace de piraterie, în urma unui protest pașnic împotriva forajelor petroliere din Arctica. Un videograf freelancer a fost de asemenea acuzat de piraterie, lucru care poate atrage după sine  o sentință maximă de 15 ani de închisoare.

Este o acuzație extrem de disproporționată. În următoarele ore și zile acuzații similare sunt așteptate și pentru alți campaigneri Greenpeace. Reacționând la aceste vești, Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International a declarat:

Bărbați și femei a căror singură vină este că au conștiință au fost acuzați de piraterie. Acesta este un afront și nu reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât un asalt la adresa principiului de protest pașnic. Orice afirmație potrivit căreia acești activiști ar fi pirați este absurdă și abominabilă. Este irațională, este menită să ne intimideze și să ne reducă la tăcere, dar nu vom fi intimidați.”

Aceasta este cea mai serioasă amenințare la adresa activismului pașnic, de mediu, al Greenpeace de când serviciile secrete franceze au bombardat Rainbow Warrior și l-au ucis pe colegul nostru Fernando Pereira pentru că ne-am opus testelor armelor nucleare franceze în Pacific. Trei decenii mai târziu activiștii de pe Arctic Sunrise au luat atitudine, de data aceasta împotriva intereselor industriei petroliere, iar acum riscă să fie condamnați la o perioadă lungă închisoare în Rusia. Fac un apel la oamenii din toată lumea, oricine s-a alăturat vreodată unei cauze în care crede și mai ales la oamenii din Rusia, să îi ajute în aceste momente și să ni se alăture în eforturile noastre de a-i elibera pe cei 30 de activiști.

Echipajul curajos de pe vasul Greenpeace Arctic Sunrise a protestat împotriva unei platforme petroliere Gazprom pentru că s-au simțit obligați să fie martori la distrugerea înceată dar fără milă a Arcticii. Gheața se retrage, companiile petroliere se îndreaptă spre nord pentru a fora după combustibilul care alimentează topirea gheții, speciile sunt amenințate, inclusiv specia umană. Treizeci de bărbați și femei, unii tineri, unii mai puțin tineri, toți cu o busolă morală precisă, chiar au luat atitudine și au făcut ceva.

La fel ca în anii trecuți, hotărârea și curajul necesare pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri necesită un sacrificiu personal, ca cel pe care îl fac acum cei 30 de activiști. Ei iau atitudine acum în interesul tuturor. Acum trebuie să ne unim forțele și să rezistăm alături de ei.”

Până acum, acuzația a fost adusă la adresa unui membru al echipajului, Ana Paula Alminhana din Brazilia, și la adresa lui Kieron Bryan, videograf freelancer din Marea Britanie.

Cei 28 de activiști, un fotograf independent și un videograf independent, au fost implicați într-un protest împotriva platformei petroliere Gazprom Prirazlomnaya din Arctica, pe 18 septembrie. Doi activiști au încercat să escaladeze platforma și să arboreze un banner. Astăzi Greenpeace face publice fotografii de la momentul în care  serviciile secrete rusești au coborât dintr-un elicopter pe puntea vasului Arctic Sunrise, au confiscat nava sub amenințare armată.

Fotografiile ilustrează foarte clar că activiștii pașnici nu au reprezentat o amenințare față de autoritățile rusești.

Rog oamenii să privească aceste fotografii și să decidă dacă pașnicii activiști cu mâinile ridicate și cu arme îndreptate spre ei, ar putea fi vreodată descriși drept pirați,” a declarat Kumi Naidoo.

Săptămâna trecută chiar președintele Putin a luat în râs acuzația de piraterie adusă activiștilor Greenpeace. El a declarat că „este absolut evident că, desigur, nu sunt pirați”.

Astăzi, numărul persoanelor din toată lumea care a scris la ambasadele rusești solicitând eliberarea activiștilor a trecut 700.000. Printre cei care solicită eliberarea celor 30 se numără Adolfo Pérez Esquivel, laureat al premiului Nobel, Amnesty International, Human Rights Watch și actorul Ewan McGregor.

Căpitanul vasului Arctic Sunrise, Peter Willcox – aflat acum în închisoare în Rusia – a fost căpitan pe Rainbow Warrior când nava a fost bombardată, în 1985.


 

Note:

Orice acuzație de piraterie adusă activiștilor pașnici care au încercat să protejeze mediul Arctic nu are nici o valoare în dreptul internațional.

-       În articolul 227 al Codului Penal rusesc, pirateria este definită ca un „asalt asupra unei nave maritime sau asupra unei bărci cu scopul de a captura proprietatea oamenilor, realizată cu uz de violență sau cu amenințarea folosirii violenței.” În Articolul 101 a Convenției ONU a Dreptului Mării, pirateria este definită ca fiind „orice acte violente sau orice act de jaf, realizat în scopuri private de către echipaj, pasageri, un vas privat sau o aeronavă privată”. Protestele pașnice nu se încadrează în niciuna din aceste definiții.

  • Acuzația de piraterie se aplică doar la tentativa de confiscare de proprietate folosind violența, nu pentru un protest pașnic. Pirateria nu poate fi comisă decât asupra unei nave Prirazlomnaya este o platformă fixă, după cum recunoaște și Gazprom. În nici un moment al protestului Greenpeace nu s-a încercat capturarea platformei. Doi activiști au încercat să escaladeze latura platformei pentru a atrage atenția media asupra forajelor petroliere în Arctica.

Organizația Greenpeace a fost înființată acum 40 de ani pe baza principiilor Quakerilor ale nonviolenței și protestului pașnic. În nici un moment al protestului împotriva platformei Prirazlomnaya activiștii Greenpeace International nu au amenințat cu violența sau au făcut uz de violență sub nicio formă.

  • Caracterizarea protestatarilor pașnici ca „inamici ai omenirii”, după cum au fost considerați pirații în mod tradițional, este nepotrivit și subminează eforturile comunității internaționale de a combate pirateria, distorsionând consensul internațional referitor la definiția acestui delict.
  • Experții aprobă analiza Greenpeace. Dr. Douglas Guilfoyle, expert în Drept Internațional la University College London și un cunoscut expert în piraterie, a concluzionat că „Acțiunile Greenpeace nici nu pot fi comparate cu pirateria”.
  • Prof. Eugene Kontorovich, Profesor de Drept Internațional la Northwestern University din Chicago a declarat că "activitățile Greenpeace nu sunt piraterie în mod sigur din mai multe motive… Pirateria presupune acte de violență sau detenție. Aici activistul Greenpeace doar a pus un banner pe platformă. Acest lucru nu constituie un act de piraterie."
  • În 2000, președintele Putin a declarat „să fiu sincer, mereu am admirat oamenii care își dedică viața problemelor de mediu. Am privit cu uimire cum un grup de oameni pe o mică ambarcațiune încearcă să se opună unei nave militare sau industriale uriașe. Trebuie să spun că asta inspiră doar simpatie.”