Cauţiunea a fost stabilită pentru unul dintre cei 30 de activişti arestaţi în Rusia

Comunicat de presă - noiembrie 18, 2013
Pentru Ekaterina Zaspa - medicul de origină rusă aflat la bordul navei Arctic Sunrise - este posibil ca perioada de detenție să se apropie de final.

Amsterdam, 18 Noiembrie 2013 – Pentru Ekaterina Zaspa, unul dintre cei 30 de activiști care au fost arestați în timpul unui protest pașnic împotriva explorărilor petroliere din Arctica, este posibil ca perioada de detenție să se apropie de final. În decursul zilei de astăzi a fost stabilită cauțiunea pentru doctorul navei Arctic Sunrise. Decizia a venit în aceeași zi în care pentru un prizonier australian perioada de detenție a fost prelungită cu încă trei luni.

Săptămâna trecută, în data de 15 noiembrie, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că va solicita prelungirea perioadei de detenție cu încă trei luni pentru o parte dintre activiști cu scopul de a investiga acuzațiile care sunt aduse acestora.

Reprezentanți Greenpeace au declarat că vestea stabilirii cauțiunii pentru activista de origine rusă este îmbucurătoare, dar asta nu garantează ca suferința Ekaterinei este aproape de final. „Ëkaterina poate fi eliberată pe cauțiune, dar este în continuare acuzată de huliganism, iar acuzația de piraterie nu a fost retrasă oficial. Prin urmare, ea riscă în continuare 20 de ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a efectuat-o. […] Această situație s-a transformat într-o mare farsă. Unui activist australian fără pașaport i-a fost refuzată cererea de eliberare pe cauțiune pe motiv că poate zbura în țara natală sau poate interfera în investigarea unui proces pașnic în zona Arcticii, în timp ce unui alt prizonier care se află într-o situație asemănătoare i s-a spus că poate pleca din închisoare.” Reprezentanții Greenpeace International susțin că vor face tot ce este posibil pentru a-i elibera pe activiști din închisoare.

Avocații care reprezintă Greenpeace vor contesta deciziile de extindere a perioadei de detenție și vor solicita stabilirea de cauțiune pentru toți activiștii aflați în arest.

Săptămâna trecută, Kumi Naidoo, Directorul Executiv al Greenpeace International a declarat că Greenpeace International “se va opune cu îndârjire acestei încercări absurde de a ține în închisoare pe acești oameni pentru o crimă pe care nu au comis-o. […] Este timpul ca cei 30 de activiști să se întoarcă acasă.

Tot săptămâna trecută, Kumi Naidoo a declarat că Greenpeace va lupta pentru libertatea activiștilor cu toate resursele pe care le are la îndemână și a făcut apel la oamenii de pretutindeni să susțină organizația în lupta pentru decență, libertate și dreptul fundamental la proteste pașnice.

Activiștii au mers în Arctica pentru a atrage atenția asupra pericolelor și amenințărilor pe care forarea de petrol le poate aduce mediului fragil arctic și întregii clime. În ultimii 30 de ani, trei sferturi din acoperișul de gheață s-a topit. Săptămâna trecută Agenția Internațională de Energie a declarat ca 74% din rezervele nefolosite de petrol ale lumii trebuie să rămână nearse pentru a avea o șansă de 50% pentru a evita niveluri periculoase ale schimbărilor climatice. O deversare de petrol în zona Arcticii ar fi aproape imposibil de curățat, din cauza localizării îndepărtate si a condițiilor dure.