Unsprezece câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace îi scriu președintelui Vladimir Putin despre cazul Greenpeace

Comunicat de presă - octombrie 17, 2013
Unsprezece laureați ai premiului Nobel pentru Pace, printre care și Arhiepiscopul Desmond Tutu au semnat o scrisoare comună către președintele rus Vladimir Putin oferindu-și sprijinul față de cei 28 de activiști Greenpeace International, un fotograf freelancer și un videograf freelancer care, în prezent, sunt reținuți într-o închisoare rusească, fiind investigați sub acuzația de piraterie.

În scrisoarea lor, laureații îi solicită președintelui Putin  „să facă tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că acuzațiile exagerate de piraterie împotriva celor 28 de activiști Greenpeace, fotografului și videografului sunt anulate și că orice acuzații aduse să se încadreze în legislația internațională și rusească.

Descriind Arctica precum „un tezaur prețios al umanității”, semnatarii sprijină cu toții eforturile de protejare a Nordului de exploatările petroliere și de schimbările climatice.

Ei scriu, „Forajele petroliere în Arctica reprezintă un demers periculos, de mare risc. O deversare petrolieră în aceste ape înghețate ar avea un impact catastrofal într-unul din cele mai pure, unice și frumoase peisaje de pe Pământ. O deversare petrolieră ar avea un impact devastator și de lungă durată asupra comunităților care trăiesc în zona Arctică și asupra speciilor de animale deja periclitate. Riscurile unui astfel de accident sunt prezente permanent, iar răspunsul industriei petroliere rămân neadecvate. La fel de importantă este și contribuția pe care forajele petroliere în Arctica ar avea-o la schimbările climatice. Fenomenul schimbărilor climatice din Arctica și de peste tot este o amenințare pentru noi toți, însă cei care sunt cei mai vulnerabili plătesc prețul pentru «eșecul de a acționa» al țărilor dezvoltate.”

Lista completă a laureaților păcii care au semnat scrisoarea:

* Desmond Tutu, Episcop Sud African

* Betty Williams, activista pentru pace din Irlanda de Nord

* Oscar Arias Sanchez, Fostul Președinte al Republicii Costa Rica

* Jody Williams, activista pentru pace din SUA

* Leymah Gbowee, activista pentru pace din Liberia

* Tawakkol Karman, activista pentru pace din Yemen

* Rigoberta Menchu Tum, reformatoarea socială din Guatemala

* Mairead Maguire, activista pentru pace din Irlanda de Nord

* Shirin Ebadi, avocatul și fostul judecător iranian

* Jose Ramos Horta, fostul președinte al Timorului de Est,

* Adolpho Perez Esquivel, organizatorul de comunități din Argentina,

Cei 28 de activiști Greenpeace International, un fotograf freelancer și un videograf freelancer, au fost reținuți pe 18 septembrie, în urma unui protest pașnic împotriva platformei Gazprom Prirazlomnaya pentru foraje arctice. Ei au fost acuzați de piraterie pe 2 octombrie. Cei treizeci sunt reținuți în Murmansk, cel mai mare oraș din cercul Arctic.

Chiar președintele Putin a declarat despre cei treizeci de oameni aflați în detenție „Este absolut evident că, desigur, ei nu sunt pirați.”

Campania globală pentru eliberarea celor 30 a determinat 1,3 milioane de oameni să semneze o petiție, demonstrații de solidaritate în 250 de locații în 49 de țări din toată lumea. În paralel, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au solicitat eliberarea celor doi jurnaliști care se află printre cei reținuți în închisoare.(1)

(1) http://www.ifj.org/en/articles/ifj-efj-condemn-continued-detention-of-journalists-in-russia