Cum vede Greenpeace reflecțiile CEO asupra iernii

Articol de opinie - ianuarie 19, 2017
Pe 18 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a emis un comunicat de presă prin care „punea la punct” regenerabilele, ONG-urile de mediu, precum și cadrul de reglementare a sectorului energetic.

Comunicatul poate fi accesat aici

 „În condițiile meteorologice extreme de iarnă sau de vară, lipsa cărbunelui ar duce la prăbușirea Sistemului Energetic Național, în astfel de perioade toată atenția fiind îndreptată către centralele aferente CE Oltenia, de a cărei funcționare beneficiază inclusiv producătorii de energii regenerabile, cât și ONG-urile care susțin campanii persuasive împotriva energiilor convenționale, […]”

Fiindcă ne numărăm printre ONG-urile de mediu vizate, considerăm necesare câteva lămuriri:

În cele câteva săptămâni ce constituie vârful de iarnă, sistemul energetic se bazează în proporție aproximativă de 30% pe cărbune (CEO + CE Hunedoara), fapt ce trebuie tratat ca o vulnerabilitate în sistem și nu ca un atu. Indică faptul că mai avem mult de lucrat în direcția energiei regenerabile, a eficientizării consumurilor, a interconectării cu piețele din regiune, a modernizării rețelelor și nu numai. Viitorul, însă – și nu unul îndepărtat -, va aparține soluțiilor acestora din urmă, nu cărbunelui. Gorjul necesită reorientarea fără întârziere către alte domenii economice, înainte ca era cărbunelui să apună complet. În modelul energetic actual sunt amenințate atât clima globală, cât și sănătatea populației, iar lucrurile nu mai pot continua astfel.

O piedică în calea prosperității CEO este, conform comunicatului, lipsa unor hotărâri de guvern care să permită companiei beneficiare exproprierea unor oameni, pentru extinderea carierelor de lignit, fără să mai fie nevoită să negocieze cu aceștia:

„CE Oltenia ar fi putut asigura și mai multă energie României, dacă modificările legislative care au avut loc de-a lungul timpului nu ar fi condus la:

[…] -realizarea stocurilor de carbune necesare perioadelor de varf de iarna in conditiile lipsei fronturilor de lucru, din cauza neemiterii hotararilor de guvern necesare exproprierilor”

Referitor la acesta hotărâri de guvern pentru exproprieri, ele încalcă drepturile localnicilor, anulându-le acestora orice posibilitate de negociere echitabilă. HG960/2015 pentru exproprierea locuitorilor din satul Runcurel este un exemplu în acest sens.

Articol scris de Ion Cepraga, coordonator campanie energie Greenpeace România