Liderii politici din Gorj nu acceptă intruși la CEO

Discuții aprinse în jurul numirii lui Klaus Leiders în directoratul Complexului Energetic Oltenia

Articol principal - iulie 23, 2016
La Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost numit recent ca membru al directoratului Klaus Leiders, în baza Ordonanței 109 pentru management corporativ, iar asta a iritat puternic baronetul local.

Compania gorjeană este celebră pentru multiplele acuzații de corupție la nivel înalt, în care sunt implicați Victor Ponta, Dan Șova și foști directori. Din aceste motive, CEO figurează în Strategia Națională Anticorupție, propusă recent de Guvern. Din aceleași motive, este de așteptat ca statul să rupă cercul vicios al corupției întreținute în scopuri politice la nivel local, iar pentru asta au fost propuse, de-a lungul timpului, diverse măsuri.

Astfel, în primăvară, Guvernul anunța propunerea de mutare a sediului CEO la București, pentru un control mai strâns din partea ministerului în portofoliul căruia se află compania. Pierderile anuale de sute de milioane de euro și alertele de corupție impuneau această măsură. La scurt timp după anunț, liderii sindicali gorjeni au adus minerii la București, în semn de protest, iar mutarea sediului a fost abandonată. Minerii au făcut, din nou, treabă bună.

Zilele trecute, a fost anunțată numirea lui Klaus Leiders în directorat, alături de ceilalți patru membri aflați deja în funcție. La foarte scurt timp, au apărut reacții vehemente de protest din partea liderilor locali:

-       Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, face o analiză a CV-ului lui K. Leiders și îl consideră necorespunzător: Mi-ar fi dificil să spun cât se pricepe pe partea mineritului din Oltenia. Am văzut în CV că a lucrat în minerit în Siberia, în Germania şi alte ţări, care, din ce ştiu eu de la colegii mei din complex, nu seamănă deloc cu partea de lignit, cu partea minieră din Oltenia”.

-       Primarul Târgu Jiului și președinte al PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că i-a cerut lui Liviu Dragnea (preș. PSD) să îi aducă la Tg Jiu, pentru explicații, pe cei doi vicepremieri – C. Borc și V. Dâncu – domnia sa fiind „nelămuriți privind numirile din CEO”: „Aşteptăm să se aşeze lucrurile aşa cum trebuie în conducerea CEO pentru că ce se întâmplă în momentul de faţă nu este bine pentru stabilitatea complexului şi a locurilor de muncă. Noi am discutat prin reprezentanţii pe care i-am avut la Bucureşti, cu domnul Dîncu, cu domnul Borc, despre situaţia complexului. Am făcut apel şi la domnul Dragnea, să ne ajute pe această linie. Sper ca în această săptămână sau săptămâna viitoare să avem la Târgu-Jiu pe domnul Borc şi dacă e posibil şi pe domnul Dîncu să avem discuţii pe această temă. Suntem nelămuriţi privind aceste numiri şi vrem să discutăm la noi acasă, cu factorii de răspundere, despre această temă”.

-       Victor Ponta, unul dintre artizanii includerii CEO în Strategia Națională Anticorupție, este citat de către televiziunile prietene – Antena 3 și Realitatea – cu o serie de declarații oferite pe Facebook în care explică cum a salvat el CEO și cum noul membru al directoratului va fi sursa tuturor relelor, însă fără a aduce argumente. Aceasta din calitate de pârât, alături de Șova, pentru căpușarea aceluiași CEO.

Iar emfaza cu care Victor Ponta punctează și de această dată cuvântul „tehnocrat” subliniază un factor comun al acestor atacuri:  ce-i unește pe falșii apărători ai CEO enumerați mai sus? – afilierea la PSD.

Argumente reale aduse de aceștia împotriva lui Klaus Leiders? – zero.

Concluzie logică? – un asemenea intrus ar putea pune în pericol „sistemul”, ar putea aduce lumină acolo unde se dorește menținerea întunericului.

Gorjenii ar trebui să își pună semne de întrebare. Încercările acestea de manipulare le sfidează inteligența.

Elections are coming!

Articol scris de Ion Cepraga, coordonator campanie energie și schimbări climatice, Greenpeace România