Cadou de Crăciun pentru sectorul termo: statul oferă Complexului Energetic Oltenia bani pentru exproprieri

Articol de opinie - decembrie 19, 2014
Complexul Energetic Oltenia urmează să primească bani de la stat pentru exproprierile necesare extinderii carierelor de cărbune.

Conform unui articol1 publicat ieri, 18 decembrie, în România Liberă, Complexul Energetic Oltenia urmează să primească bani de la stat pentru exproprierile necesare extinderii carierelor de cărbune.

Bugetul Complexului Energetic Oltenia - Cariera Jilț Nord a fost suplimentat cu 4,542 milioane de lei, pentru efectuarea de exproprieri, potrivit unui amendament aprobat în Comisiile reunite de buget-finanțe.” menționează articolul.

În luna mai a acestui an, conducerea CEO a criticat vehement raportul2 prin care Greenpeace prezenta o parte din sprijinul public de care se bucură sectorul termo. „Argumentul principal era acela că lignitul nu mai este subvenționat - practic, un neadevăr. Aceste alocări de la buget sunt un bun exemplu de subvenții indirecte acordate sectorului termo,” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.

Potrivit unei agenții de presă citate în articol, a fost adoptată în Parlament o hotărâre pentru ”finalizarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor situate pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică «Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone pe an lignit»”.

În plus față de banii pentru exproprieri, sectorul termo se bucură și de alte forme de sprijin public, precum accesul prioritar la pieţele de echilibrare şi în cadrul serviciilor de sistem (de rezerve), taxa de cogenerare sau alocarea gratuită a unei cote din certificatele de emisii.

Aceste lucruri pot explica bariera informațională cu care guvernul încearcă să ferească sectorul termo de atenția societății civile3 și a publicului larg.

 

Note

  1. Articolul Bugetul Complexului Energetic Oltenia, suplimentat cu 4,54 milioane de lei, a fost publicat de dl Alexandru Ion în Romania Liberă, în 18 decembrie 2014.
  2. Raportul Costul Cărbunelui în România, publicat în luna mai 2014, a fost realizat de Candole Partners pentru Greenpeace și este disponibil on line pentru consultare, pe website-ul Greenpeace, la adresa http://www.greenpeace.org/romania/Global/romania/carbune/Raport_Costurile_carbunelui_in_Romania.pdf.
  3. La începutul lunii decembrie, Greenpeace cerut guvernului desecretizarea acordului de înființare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari. Acest a fost semnat în luna octombrie de către părțile română și chineză în prezența premierului și este un document păstrat secret. Memorandumul de înțelegere, semnat în prealabil cu partenerul chinez, include o clauză de confidențialitate conform căreia partea română nu poate face publice documentele colaborării.