Europa ar putea economisi miliarde de euro dacă și-ar propune obiective mai ambițioase pentru energia regenerabilă

Comunicat de presă - martie 20, 2014
Un nou raport referitor la rețelele energetice relevă că o politică energetică mai ambițioasă ar putea aduce economii de 2 miliarde de euro anual

Bruxelles, 20 martie 2014 – Dacă Europa nu își va propune un set de obiective ambițioase și cu caracter obligatoriu pentru 2030 iar statele membre ale Uniunii Europene vor dezvolta politici energetice contradictorii, costurile cu sistemul energetic vor crește cu 2 miliarde de euro anual până în 2030. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui nou raport publicat astăzi de Greenpeace International, în timp ce liderii europeni se întrunesc la Bruxelles pentru a discuta un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de transformare a sistemului energetic.

Multe țări membre UE vor să hotărască asupra mixului energetic național indiferent de planurile altor țări UE. Cu toate acestea, noul raport powE[R] 2030 (1), realizat de către compania de inginerie Energynautics (2) și Greenpeace arată că dacă doar trei state membre UE, cum ar fi Republica Cehă, Franța și Polonia vor face alegeri diferite în ceea ce privește energia, vor apărea ciocniri serioase la nivel tehnic și economic. Problemele vor fi provocate de centralele inflexibile, pe bază de cărbune și energie nucleară și sursele regenerabile de energie, flexibile, iar rezultatul va fi costuri mai mari cu sistemul energetic pentru toate țările.

Aceste costuri ridicate apar atunci când energia regenerabilă este redusă sau oprită complet pentru a face loc în rețea pentru energia produsă de termocentrale sau centrale nucleare, care nu pot fi oprite rapid din motive tehnice. Această reducere a accesului energiei regenerabile în rețea nu duce doar la emisii de carbon mai mari și la producerea unor cantități mai mari de deșeuri nucleare, ci adaugă și costuri nenecesare pentru sistem, pentru că energia regenerabilă, precum energia solară și eoliană sunt practic gratuite atunci când soarele strălucește iar vântul bate, indiferent dacă termocentralele și centralele nucleare funcționează sau nu.

Însă poate exista și o altă cale, argumentează Sven Teske, expert senior în energie și co-autor al raportului Greenpeace International: „Raportul Greenpeace arată clar că rețelele energetice ale Europei pot fi transformate astfel încât să sprijine o cotă de energie regenerabilă de până la 77% până în 2030, în același timp asigurând alimentarea neîntreruptă cu electricitate, în același timp evitând multe costuri nenecesare.

Greenpeace International a criticat propunerile slabe ale Comisiei Europene pentru 2030 referitor la climă și energie, care sunt discutate de liderii UE. Comisia favorizează obiectivele care permit reducerea emisiilor de carbon cu 40% și atingerea unei cote de energie regenerabilă de 27%.

Raportul power2030

 

Greenpeace solicită guvernelor UE să susțină trei obiective ambițioase și cu caracter obligatoriu pentru 2030: reducerea emisiilor de carbon domestice cu cel puțin 55%, creșterea procentului de energie regenerabilă la 45% și îmbunătățirea eficienței energetice cu 40%.

Când liderii UE vor discuta astăzi pachetul de politici energetice în aceste zile, le cerem să țină cont de faptul că obiective mai ambițioase pentru energia regenerabilă înseamnă economii de miliarde de euro pentru europeni,” adaugă Sven Teske.

Tag-uri