Mențiuni referitoare la declarațiile premierului Victor Ponta

Comunicat de presă - septembrie 17, 2013
Ieri, 16 septembrie, premierul Victor Ponta a participat la o emisiune la TVR1, moderată de Claudiu Lucaci și de Moise Guran.

În argumentația sa pentru sprijinirea proiectului RMGC, premierul Victor Ponta a făcut referire la organizația Greenpeace într-o manieră ce induce publicul în eroare:

Și cei de la Gorj astăzi mi-au spus toți <<Domne, aveti grijă că dacă nu se mai face nici la Roșia (Montană, n.r.) au început să vina cei de la Greenpeace să nu ne mai lase nici pe noi să exploatăm. Ce facem?>> Da, asta-i problema, pentru că dacă-i vorba doar de-un proiect, eu nu cred ca România va capota fiindcă nu se va face proiectul de la Roșia Montană, dar dacă ne transformăm în țară care-și gonește toti investitorii, din toate resursele naturale, atunci da, cred că va fi cumplit de ținut această țară.” Victor Ponta

Publicul trebuie să știe că Greenpeace nu a cerut Complexului Energetic Oltenia (CEO) încetarea activităților miniere.

În prima jumătate a acestui an a avut loc o discuție între reprezentanții CEO și Greenpeace, pe marginea neregulilor de mediu legate de extinderea unor cariere de lignit. Aceasta, după ce o instanță judecătorească a acordat câștig de cauză organizației Greenpeace în cazul extinderii uneia dintre cariere. La acest moment, procesul se află în faza de recurs, iar alte câteva noi procese sunt  în derulare pentru neregulile de mediu asociate mai multor planuri de extindere a carierelor.

Este nu doar firesc, ci imperativ ca în orice țară europeană a secolului XXI organizațiile de mediu să expună neregulile de mediu și să le combată cu toate mijloacele la care au acces. Ce NU este normal în Europa secolului XXI este ca factorii de decizie să favorizeze anumite companii ignorând opoziția cetățenilor pe care ar trebui să-i reprezinte, precum în cazurile RMGC și Chevron.

Eforturile Greenpeace Romania împotriva proiectului minier de la Roșia Montană nu au nimic de-a face cu situația de la C.E. Oltenia, contrar celor declarate în emisiune de către premier.

Greenpeace va continua să se opună exploatării de la Roșia Montană cu toate mijloacele de care dispune.

Referitor la mențiunea prim-ministrului “[…] ne transformăm în țară care își gonește toți investitorii, din toate resursele naturale” trebuie amintit mai cu seamă că în prima jumătate a acestui an sectorul energiilor regenerabile, cu o pondere importantă în totalul investiților străine în Romania, a fost sancționat de către guvern cu o serie de măsuri ce au pus sub semnul întrebării investiții de miliarde. Măsurile în cauză au fost luate fără a consulta investitorii. Decizia luată de guvern în acest sens riscă să coste statul român penalizări însemnate din partea UE și a atras după sine reticența investitorilor străini.