Neajunsurile proiectului Enel de la Galați, în atenția acționarilor

Articol de opinie - aprilie 30, 2013
Pe 30 aprilie a avut loc, la Roma, Adunarea Generală a Acționarilor companiei Enel.

Organizațiile Greenpeace CEE România și Bankwatch România au folosit această oportunitate pentru a transmite acționarilor prezenți îngrijorările pe care foarte mulți cetățeni gălățeni le au vis-à-vis de proiectul termocentralei pe cărbune din orașul lor. Mesajul va fi transmis, în Adunare, chiar de către un cetățean al Galațiului, dl. Mihai Văleanu.

Expunerea a punctat, pe scurt, argumentele de natură socială transmise, în ultimele trei săptămâni, de către cei 1.600 de semnatari ai scrisorii on line către factorii de decizie ai Enel, împreună cu argumente de ordin economic împotriva termocentralei de la Galați.

Cu ajutorul unei organizații partenere din Italia, Greenpeace a transmis acționarilor Enel, înainte de eveniment, raportul Costurile Ascunse ale Cărbunelui, lansat la Galați în toamna anului trecut, ce prezintă riscurile de sănătate asociate proiectului termocentralei Enel.

De asemenea, în agenda oficială a evenimentului a fost introdusă o întrebare referitoare la proiectul de la Galați, adresată factorilor de decizie.

Prezentat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, cazul controversatei investiții Enel în Galați a fost menționat apoi și în presa italiană[1].

Greenpeace le mulțumește tuturor celor 1635 de semnatari (și expeditori!) ai scrisorii către Enel, pentru sprijinul prețios acordat până acum în această campanie. Considerăm că a fost în același timp un bun exercițiu de mobilizare în pregătirea pentru momentul atât de important al consultărilor cu publicul pentru acordul de mediu, necesar demarării proiectului. Estimăm că aceste consultări vor fi anunțate de către Agenția pentru Protecția Mediului Galați în următoarele luni, ele reprezentând acea etapă a proiectului în care cetățenii pot interveni hotărâtor pentru reorientarea Enel către o investiție care să nu impună riscuri asupra sănătății și mediului.

Vom face tot ce ne stă în putere pentru a opri construirea acestei termocentrale pe cărbune în Galați, însă acest lucru va fi posibil numai cu ajutorul vostru!Tag-uri