Nivelul emisiilor industriale arată că sunt necesare multe eforturi pentru a combate poluarea aerului

Articol principal - decembrie 3, 2014
Raport al Agenției Europene de Mediu – nivelul emisiilor industriale arată că sunt necesare multe eforturi pentru a combate poluarea aerului

Poluarea generată de fabrici a costat România între 25 și 80 miliarde euro în numai patru ani.

Un raport al Agenției Europene de Mediu arată că în perioada 2008-2012, costul poluării aerului doar din cauza emisiilor industriale se ridică la jumătatea PIB-ului Poloniei.

Biroul European de Mediu apreciază că raportul vine într-un moment critic, pentru că noua Comisie Europeană ia în considerare retragerea unor standarde importante pentru poluarea aerului, pe baza premisei false că acest lucru va genera creștere și locuri de muncă.

Potrivit estimărilor AEM, costul acestor emisii industriale este între 329 de miliarde de euro și 1053 de miliarde de euro, între 2008 și 2012.

50% din pagube au fost provocate de doar 1% din cele 14.325 de instalații evaluate din 2008 până în 2012, potrivit raportului, care a realizat și un clasament cu 30 dintre cei mai mari poluatori industriali din Europa.

Opt dintre cele 30 de instalații se află în Germania, șase sunt în Polonia, patru în România (Termocentralele Turceni, Rovinari, Mintia Deva și Sucursala Romag Termo, din Drobeta Turnu Severin,), trei în Bulgaria și Marea Britanie, două sunt amplasate în Grecia și câte una în Republica Cehă, Estonia, Italia și Slovacia.

Potrivit reprezentanților Biroului European de Mediu, UE nu ar trebui să mai permită scutirea celor mai mari poluatori de la standardele stricte de emisii. Numai „ecologizarea” termocentralelor ar duce la beneficii de mediu și de sănătate de 55 de miliarde de euro anual. Aceste standarde erau considerate fezabile acum aproape 10 ani, dar, în mod rușinos, operatorii încă întârzie cu implementarea lor.

Sursa: http://www.eeb.org/EEB/?LinkServID=FDF2410C-5056-B741-DB02046D1436613A