Ședința Comisiei de expropriere pentru Runcurel - convocată la Prefectură, cu ușile închise

Articol principal - septembrie 22, 2016
Cum se defășoară o ședință a Comisiei de expropriere pentru Runcurel - convocată la Prefectură, cu ușile închise

Ieri dimineață ne aflam în județul Gorj cu treabă și am citit în ziarul Pandurul știrea că ședința Comisiei de expropriere (HG 960/2015, cazul Runcurel) urma să se țină la Prefectura Gorj, în câteva zeci de minute. Împreună cu Alexandru Mustață de la Bankwatch am plecat la Prefectură să asistăm la ședință, dacă ne primește Comisia. Aceasta fiindcă oricum voiam să vizităm Comisia la sediul ei din comuna Mătăsari, în aceeași dimineață; noroc cu Pandurul, că altfel ne-am fi dus degeaba până acolo. Ne interesa cum au decurs lucrurile și cum a avansat procesul de expropriere de la vizita precedentă la Comisie, din luna iunie.

Ajunși la Prefectură, ofițerul de la intrare ne-a îndrumat către sala ședinței; i-am salutat pe membrii Comisiei, ne-am prezentat și le-am spus de ce suntem acolo. Nu i-a mirat vizibil prezența noastră; ne-au invitat să luăm loc, urma să ajungă și dl prefect.

Zece minute mai târziu, cineva intră în încăpere cu mesajul domnului prefect pentru noi – acela că este o ședință de lucru la care prezența noastră nu este bine-venită și că putem cere detalii ulterior, de la serviciul de comunicare al Prefecturii. Am salutat, am plecat.

E drept, nu ne făcusem așteptări prea mari în sensul participării, dar vorbele prefectului, citat în articolul din Pandurul, ne-au dat speranță:

"Este o comisie la care vreau să particip. Tocmai pentru că au apărut niște disensiuni vreau să văd ce se întâmplă. Vreau să-i pun pe toți la masă, să văd ce puncte de vedere au. Am convocat această ședință întrucât am constat că nu funcționează la capacitate comisia și vreau să știu care este motivul", a declarat prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu. – extras din articolul Blocaj cu exproprierile la Jilţ Nord. Prefectura se implică! de Alina Popescu, miercuri, 21 septembrie 2016.

Cu o seară înainte am vizitat satul Runcurel, vizat de exproprierile în cauză, iar oamenii cu care am stat de vorbă nu aveau idee despre stadiul procesului de expropriere și despre ce îi așteaptă. În urma ședinței de ieri, aceste lucruri au devenit mai clare pentru prefect și pentru Comisie. Deși discutate cu ușile închise, aceste informații ar trebui să ajungă și către publicul vizat de exproprieri. Rămâne de văzut dacă va fi așa, în zilele ce urmează.

Exproprieri în apropierea satului Runcurel - aprilie 2016. Credit foto: Cristi Grecu/ Greenpeace 

Mai multe detalii despre acest subiect puteți parcurge aici

Articol de Ion Cepraga, coordonator campanie energie și schimbări climatice, Greenpeace România