Termocentrală pe Faleza Galaţiului

Comunicat de presă - august 23, 2013
O termocentrală mare şi neagră, pe malul Dunării, şi un vagonet ce aduce cărbune din Ucraina – o imagine cu care cetăţenii Galaţiului ar putea fi nevoiţi să se obişnuiască.

Galați, 24 august 2013

Voluntarii Greenpeace vor fi prezenţi în acest week-end pe Faleza Galaţiului, cu o construcţie simulând viitoarea termocentrală Enel şi cu un stand informativ, pentru a atrage atenţia locuitorilor asupra unor pericole pe care încă le pot evita.

Compania italiană Enel intenţionează să construiască o termocentrală de 800 MW, pe bază de cărbune, în Zona Liberă Galaţi. Amplasată pe malul Dunării, termocentrala va folosi drept combustibil huilă importată din Ucraina, conform datelor din memoriul tehnic al proiectului.

Tot din memoriul tehnic reiese că, pe durata celor 40 de ani de funcţionare, termocentrala va produce oraşului 6 000 de tone de pulberi în suspensie, 102 000 de tone de dioxid de sulf, 102 000 de tone de oxizi de azot, precum şi metale grele şi alte substanţe toxice.

Spre deosebire de termocentrala similară pe care Enel a finalizat-o în localitatea italiană Civitavecchia, unde stivele de cărbune sunt închise în hangare pentru a nu polua aerul oraşului, cea de la Galaţi va avea stivele de cărbune afară, expuse intemperiilor. În acest fel, proiectul din România va fi mai ieftin pentru investitorul străin.

 

Conform unui studiu recent, realizat de Universitatea din Stuttgart, România este una dintre puținele țări europene în care numărul deceselor cauzate de arderea cărbunelui îl depășește pe al celor din accidentele auto. Termocentrala Enel din Galați va contribui la această contraperformanță provocând, anual, moartea prematură a 40 de persoane, precum și un număr de 45 000 de zile de boală[1]. Echivalate în bani, aceste pagube, împreună cu cele de mediu, vor ridica nota de plată la aproximativ 235 de milioane de euro anual. Poluatorul, Enel, nu va acoperi această notă de plată, ea revenind familiilor din Galați și din localitățile învecinate, timp de 40 de ani.

Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace, declară: „Nici cei care așteaptă avantaje economice de la acest proiect nu vor avea motive de bucurie. Din contra, termocentrala nu va oferi agent termic orașului, căldura fiind disipată cu ajutorul sistemelor de răcire. De asemenea, raportat la poluarea pe care o va genera și la suprafața pe care o va ocupa, termocentrala va oferi un număr nesemnificativ de locuri de muncă, de aproximativ 130, în faza de exploatare. Pentru găzduirea în Zona Liberă Galati, termocentrala va plăti chirie la jumătate față de ceilalți întreprinzători din incintă, de 1 euro pe an, pe metru pătrat, și se va bucura de scutire la plata taxelor pentru importuri, către statul român.”

În prezent, numai 21% dintre locuitorii Galațiului au auzit despre termocentrala Enel, conform unui sondaj realizat în luna aprilie a acestui an, deși proiectul a fost inițiat încă din 2007.

Greenpeace îndeamnă cetățenii Galațiului să se informeze asupra acestui proiect și să ia atitudine pentru oprirea lui. Acest lucru este încă posibil, deoarece proiectul necesită obținerea acordului de mediu, pentru care vor fi organizate dezbateri, adresate publicului larg.

Voluntarii Greenpeace îi invită pe gălățeni la standul de informare de pe Faleza Dunării, în zilele de sâmbătă și duminică, 24-25 august, între orele 17:00 – 20:00. 


Note:

[1] Raportul Costurile ascunse ale Cărbunelui, Greenpeace Romania:

Tag-uri