Climate Rescue Station - decembrie 2008

Eficienţa energetică este un termen foarte larg care se referă la multele modalităţi prin care putem obţine acelaşi beneficiu (lumină, încălzire, mişcare, etc.) folosind mai puţină energie. Domeniul acoperă automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale îmbunătăţite, izolarea mai bună a caselor şi o gamă de alte tehnologii. Pentru că economisirea energiei înseamnă şi economisirea banilor, eficienţa energetică este foarte profitabilă.

Mai bun cu mai puțin

Eficienţa energetică are adesea multiple efecte benefice. De exemplu, o maşină de spălat rufe eficientă sau o maşină de spălat vase foloseşte mai puţină apă. Eficienţa furnizează de obicei şi un nivel mai înalt de confort. De exemplu, o casă bine izolată va fi mai răcoroasă vara şi mai călduroasă iarna. 

Un frigider eficient va fi mai silenţios, nu va îngheţa sau face condens şi în mod sigur va avea o durată mai mare de funcţionare. Iluminatul eficient îţi va oferi mai multă lumină acolo unde ai nevoie. Astfel, eficienţa este de fapt „mai bine cu mai puţin”. Eficienţa are un potenţial enorm. Sunt nişte paşi foarte simpli pe care îi poţi urma, cum ar fi să izolezi mai bine acoperişul, sau cumperi o maşină de spălat rufe mai eficientă atunci când se strică cea veche. 

Toate aceste exemple îţi vor aduce atât economii de bani cât şi de energie. Însă cele mai mari economii nu se obţin dacă faci doar un pas din zece. Adevăratele câştiguri vin din regândirea întregului concept, adică „a întregii case”, de exemplu, sau „a întregului sistem de transport”. Când vei realiza acest lucru, în mod surprinzător, consumul de energie poate fi redus de 4, până la 10 ori din nivelul actual.  

Să luăm exemplul unei case. Izolând corespunzător întregul exterior (de la acoperiş la pivniţă), ceea ce necesită o investiţie notabilă, vei avea nevoie de mai puţină căldură astfel îţi vei putea instala un sistem de încălzire mai mic şi mai ieftin – şi astfel vei recupera mai repede investiţia. Rezultatul va fi o casă care nu are nevoie decât de o treime din energie, fără să adaugi costuri suplimentare de construcţie. Izolând şi mai mult şi instalând un sistem de ventilaţie eficient, necesarul pentru încălzire se reduce la o zecime. Sună uimitor, dar mii de astfel de case super-eficiente s-au construit cu succes în Europa în ultimii 10 ani. Acesta nu este un viitor desprins din vis, ci o parte a realităţii de zi cu zi din viaţa a mii de familii. Un alt exemplu: imaginează-ţi că eşti managerul unui departament. Pe tot parcursul lunilor călduroase de vară, aerul condiţionat pompează aer rece pe umerii personalului tău pentru a-i menţine productivi. Pentru că acest lucru este costisitor, ai putea ruga un inginer priceput să îmbunătăţească eficienţa pompelor de răcire. Dar de ce să nu mai faci un pas şi să examinezi întregul sistem.

Dacă am îmbunătăţi mai întâi clădirea, pentru a împiedica razele soarelui să o încălzească precum un cuptor, apoi am instala mai multe computere, copiatoare şi becuri eficiente din punct de vedere energetic (care consumă mai puţină electricitate şi generează mai puţină căldură), apoi am instala sisteme de răcire pasive, precum ventilarea pe timp de noapte – ai putea descoperi că sistemul de aer condiţionat nici nu mai este necesar. Apoi, desigur, dacă clădirea ar fi fost construită cum trebuie de la început, nu ar mai fi trebuit să cumperi aparate de aer condiţionat.

Mergem mai departe

Dacă economisirea energiei are un impact economic atât de mare, de ce nu face toată lumea acest lucru? Pentru început, mulţi oameni profită de eficienţa energetică. Potrivit consiliului American pentru o Economie Eficientă Energetic (American council for an Energy-Efficient Economy) „Consumul total primar de energie pe persoană, în Statele Unite, în anul 2000 a fost aproape identic cu cel din 1973. De-a lungul aceleiaşi perioade de 27 de ani, producţia economică (PIB-ul, sau GDP-ul) pe locuitor a crescut cu 74 la sută.

Dar asta este numai începutul. Pentru a valorifica cu adevărat potenţialul eficienţei energetice, ceea ce, din păcate, este mai dificil decât să continuăm exploatarea de petrol, avem nevoie de politici guvernamentale corespunzătoare. Astfel, cel mai important lucru este stabilirea unui standard minim de eficienţă energetică pentru case, birouri, maşini, electronice, electrocasnice etc., care să reflecte consumul pe perioada minimă de funcţionare. Consumatorii au dreptul să presupună că produsele cumpărate respectă un anumit standard minim, cum, de exemplu, există deja standardele minime de siguranţă. Totuşi standardele pentru eficienţă electrică sunt prea des neglijate de către guverne sau sunt prea permisive. Guvernele ar trebui de asemenea să implementeze politici care să promoveze  inovaţia şi îmbunătăţirea permanentă a tehnologiilor eficiente energetic.

Pentru mai multe exemple de eficienţă energetică, intră aici și află cum poţi reduce propriul consum de energie electric, de patru, până la de zece ori.

Electronice mai verzi

Lumea consumă anual din ce în ce mai multe produse electronice. Acest fapt a provocat o creştere periculoasă a deşeurilor electronice ce conţin substanţe chimice toxice şi metale grele ce nu pot fi eliminate sau reciclate în siguranţă. Dar această problemă poate fi evitată.Vrem să determinăm liderii de piaţă producători de electronice să elimine fluxul toxic de deşeuri electronice.

Provocare climatică pentru mediul liderilor din IT

Expunem companiile de electronice presiunii publicului, ajutând astfel la crearea unei industrii mai „verzi”. Noi ştim că aceste companii ar putea face mult mai mult, să nu se ocupe doar de ce lasă în urmă, ci şi să ajute la prevenirea consecinţelor schimbărilor climatice.

De aceea Greenpeace a demarat campania Provocarea Liderilor din Climatul IT. Ţinta este, în principal, determinarea executivilor din companiile de IT să sprijine activităţi de lobby pe lângă guverne în favoarea unui acord puternic.

Cele mai recente actualizări

 

Ghidul pentru Electronice Verzi-ediția 18

Articol principal | noiembrie 22, 2012 la 13:16

În fiecare zi, te bazezi pe computer, telefon mobil sau tabletă pentru a fi mai productiv, sau doar pentru a te distra. Gadgeturile ne pot face viața mai bună, dar ritmul în care cumpărăm, folosim și aruncăm aceste echipamente are un impact...

Cool IT

Articol principal | februarie 14, 2012 la 19:26

Google este în fruntea clasamentului „Cool IT” întrecând alte companii de profil, precum Cisco și Ericsson.

Nu vrem becuri cu incandescenţă!

Pagină | octombrie 30, 2009 la 1:16

Greenpeace a organizat un eveniment inedit în parcul Al. I. Cuza din București pentru a atrage atenţia asupra efectelor negative ale folosirii becurilor cu incandescenţă (becurile clasice).

Moș Crăciun folosește becuri economice

Pagină | octombrie 30, 2009 la 1:15

Activiştii Greenpeace au protestat astăzi în faţa hipermarketului Mr. Bricolage din cauza nepăsării cu care acesta tratează problema încălzirii globale, refuzând să stopeze comercializarea becurilor cu incandescenţă.

Voluntarii Greenpeace promovează becurile economice

Pagină | octombrie 30, 2009 la 1:15

În cadrul campaniei de promovare a becurilor economice, un rol important îl au negocierile cu hipermarketurile.

1 - 5 din 7 rezultatelor.