400.000 de europeni mor în fiecare an din cauza aerului poluat

Pagină - ianuarie 23, 2018
Majoritatea europenilor trăiesc inspirând aer poluat, adesea otrăvitor, iar consecința directă este că, în fiecare an, peste 400.000 dintre ei mor prematur.

Peste 400.000 de oameni mor prematur în Europa din cauza aerului poluat.

Treaba statelor membre este una simplă - să ajute la reducerea și în cele din urmă la eliminarea acestei cifre -, iar pentru a face asta e nevoie de două lucruri:

1. Avem nevoie ca statele membre să respecte limitele de emisii pe care le-au stabilit și care garantează sănătatea cetățenilor.

2. În cazul în care nu se respectă punctul 1, trebuie luate măsuri care obligă la acțiune.

Ce măsuri poate lua Uniunea Europeană

La nivelul Uniunii Europene sunt disponibile fonduri pentru combaterea poluării aerului, în timp ce noile reguli permit combaterea poluării direct la sursă. În 2017, Comisia Europeana a adoptat limite mai stricte pentru principalii poluanți din Europa și noi standarde de emisii pentru instalațiile de ardere de mari dimensiuni, precum termocentralele.

În ceea ce privește poluarea cauzată de sectorul transporturi, în noiembrie 2017, Comisia a adoptat noi măsuri pentru asigurarea mobilității cu emisii scăzute. Motoarele cu zero emisii și cu emisii scăzute înseamnă mai puțin CO2 (impact redus asupra climei), dar și o poluare mai redusă a aerului.

Totuși, aceste lucruri nu sunt suficiente. Sunt necesare, de asemenea, măsuri eficiente și luate la timp de către statele membre, iar în cazul întârzierilor, Comisia are o singura cale de urmat: acțiunea în justiție împotriva acelui stat membru, așa-numita procedura de infringement.

România  a avut deschise în 2017 două proceduri de infringement doar pe subiectul calității aerului. Comisia Europeana punctează ca poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25 000 de decese premature pe an în România.

Texas, 3/18/2015The Eagle Ford Shale in Karnes County Texas.  The shale oil boom is going strong here south of San Antonio.  The Eagle Ford shale stretches for about 300 miles across south Texas, one of the most prolific oil patches in the USA.Lynn Buehring and her husband live in the center of 3 different wells that have been flaring since 2011.  She is suffering from severe reactions to the chemicals and H2S gas released from the wells.  Her entire life has been turned upside down.  A retirement place on a quiet country road has now become a nightmare.  She has to wear a respirator whenever the winds blow in her direction.She is now suing Marathon Oil for relief.

Despre infringement pe tema calității aerului

Primul caz de infringement se referă la rețeaua de monitorizare a calității aerului, în care „Comisia îndeamnă ROMÂNIA să asigure o monitorizare corespunzătoare a calității aerului pe întreg teritoriul său”. Tot Comisia adaugă ca “Monitorizarea corespunzătoare este o condiție esențială pentru verificarea conformității cu diferitele standarde ale UE privind calitatea aerului. Legislația UE impune statelor membre să evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți.” Cum România nu a reușit să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți, Comisia a declanșat această procedură de infringement.

Al doilea caz de infringement deschis României face referire la emisiile provenite de la termocentrale. “Comisia solicită ROMÂNIEI să abordeze emisiile provenite de la instalațiile mari de ardere”. Cu alte cuvinte, în România, în 2017, existau termocentrale care “încă nu dispun de o autorizație care să garanteze că emisiile în aer nu depășesc valorile limită de emisie stabilite de legislația UE.”, afectând astfel sănătatea cetățenilor și mediul.

În concluzie, aerul pe care îl respirăm în România este unul poluat, care nu respectă limitele stabilite și deci nu garantează sănătatea cetățenilor.

Implică-te pentru un aer curat!

Monitorizează și tu zilnic nivelul de poluare din orașul tău pe www.calitateaer.ro și adresează-te autorităților locale! Găsești aici o listă cu orașele și primăriile care au această responsabilitate de a elabora și implementa măsuri de îmbunătățire a calității aerului, pentru că nu au respectat limitele de emisii în anii precedenți.