Raport Greenpeace: 100% energie regenerabilă accesibilă tuturor

Comunicat de presă - septembrie 22, 2015
Cel mai recent raport al Greenpeace, Scenariul [R]evoluției Energetice 2015 [1], demonstrează că omenirea poate face tranziția către 100% energie regenerabilă, până în 2050.

Raportul nu prezintă doar aspecte legate de tehnologie, ci și costurile unei asemenea tranziții și impactul acesteia asupra ocupării forței de muncă din sectorul energetic. Astfel, analiza arată că o tranziție către 100% energie regenerabilă ar crea locuri de muncă și ar fi competitivă din punct de vedere al costurilor. Mai mult, economiile realizate la costurile combustibililor fosili ar depăși valoarea investițiilor necesare. 

În decurs de 15 ani, procentul de electricitate generată din surse regenerabile s-ar putea tripla, de la 21% cât este astăzi la 64% - aproape două treimi din electricitatea generată la nivel global ar putea veni din surse regenerabile. Chiar și cu dezvoltarea rapidă a unor țări precum Brazilia, China și India, emisiile de CO2 ar putea scădea de la nivelul actual de 30 de gigatone pe an la 20 de gigatone, până în 2030.

Sven Teske, expert al Greenpeace și autorul principal al acestui studiu, declară: „Industriile solară și eoliană au evoluat foarte mult și sunt competitive în materie de costuri cu cărbunele. Este foarte posibil ca acestea să depășească industria de cărbune în ce privește locurile de muncă și cantitatea de energie livrată în următorii zece ani.”

Costurile pentru investițiile necesare ar fi acoperite fără probleme din economiile cu costul combustibililor. Investiția adițională medie care este necesară în regenerabile până în 2050 este de aproximativ 1 trilion de dolari pe an. Pentru că regenerabilele nu au nevoie de combustibil, economiile pentru aceeași perioadă sunt de 1,07 trilioane de dolari pe an, deci mai mult decât costurile necesare pentru investiții.

Greenpeace a câștigat o reputație de necontestat pentru previziunile sale asupra creșterii potențiale și de piață în ce privește energia din surse regenerabile. Grupul de consultanți Meister, cu sediul în SUA, a ajuns la concluzia că prognozele Greenpeace au fost mai precise decât cele ale altor grupuri, inclusiv Agenția Internațională a Energiei, Goldman Sachs și Departamentul de Energie al SUA.

Kumi Naidoo, director executiv al Greenpeace International, adaugă: „Cu acest scenariu oferit de Greenpeace, acordul climatic de la Paris trebuie să ofere o viziune pe termen lung pentru eliminarea treptată a cărbunelui, petrolului, gazelor naturale și energiei nucleare până la mijlocul secolului. Obiectivul trebuie să fie 100% energie regenerabilă, accesibilă tuturor".

Summitul climatic de la Paris, care va avea loc în mai puțin de trei luni, oferă liderilor lumii oportunitatea de a face pașii necesari și importanți pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, accelerând transformarea treptată a sectorului energetic mondial, departe de combustibilii fosili și spre 100% energie regenerabilă, până la jumătatea acestui secol.


 

[1] Studiul complet împreună cu un rezumat sunt disponibile la următorul link, în limba engleză: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Climate-Reports/Energy-Revolution-2015/