Energie regenerabilă până în 2030-obiectiv cheie pentru [R]evoluția Energetică Europeană

Comunicat de presă - octombrie 24, 2012
Raportul Energy [R]evolution pentru 2012 și Uniunea Europeană, realizat pentru Greenpeace și Consiliul pentru Energie Regenerabilă de către Centrul Național German pentru Cercetări Aerospațiale, Energetice și de Transport (DLR) demonstrează cum Europa ar câștiga aproape jumătate de milion de noi locuri de muncă în sectorul energetic până în 2020 dacă se va prioritiza un sistem bazat în mare parte pe energie regenerabilă și măsuri de eficiență energetică, în locul celuii bazat pe energie nucleară și combustibili fosili.

24 octombrie 2012, Bruxelles – Potrivit unui nou raport Greenpeace publicat azi, Europa ar putea să se bucure de beneficiile ample ale unui sistem energetic bazat pe surse regenerabile de energie până în 2050. Pentru ca acest lucru să poată deveni realitate, trebuie stabilit un obiectiv clar pentru 2030, pentru a face trecerea în această direcție.

Raportul Energy [R]evolution pentru 2012 și Uniunea Europeană, realizat pentru Greenpeace și Consiliul pentru Energie Regenerabilă de către Centrul Național German pentru Cercetări Aerospațiale, Energetice și de Transport (DLR) demonstrează cum Europa ar câștiga aproape jumătate de milion de noi locuri de muncă în sectorul energetic până în 2020 dacă se va prioritiza un sistem bazat în mare parte pe energie regenerabilă și măsuri de eficiență energetică, în locul celui bazat pe energie nucleară și combustibili fosili. Alte beneficii includ economii pe termen lung pentru consumatori și o stabilitate climatică îmbunătățită.

Deja UE ia în considerare peisajul climatic și al politicilor energetice post-2020.

Domeniul energiei regenerabile are cea mai mare dezvoltare în Europa și asta se datorează în mare parte existenței unui obiectiv la nivel de UE. Însă ne apropiem de o răscruce importantă, unde într-o direcție avem opțiunea de a crea mai multe locuri de muncă, securitate energetică și protejarea climei, iar în cealaltă direcție ne așteaptă creșterea dependenței de importuri costisitoare de combustibilii fosili. Lucrul de care avem nevoie acum este un angajament ferm la nivel de UE pentru a menține activă revoluția regenerabilă, declară Frederic Thoma, consilier pe politica energetică al Greenpeace.

La ora actuală, energia regenerabilă furnizează 12,5% din totalul energiei necesare în Europa iar până în 2020 este stabilită ținta de 20%. Scenariul Energy [R]evolution prevede creșterea acestui procent până la 40% până în 2030 și la 90% până în 2050.

Sven Teske, expert în energie în cadrul Greenpeace International declară: „Fiecare euro în plus la prețul benzinei îi costă pe europeni peste 400 de milioane de euro pe lună. Stabilind un nou obiectiv pentru sistemul energetic, UE poate elimina această dependență cu aproximativ jumătate până în 2030. Energia regenerabilă, combinată cu standarde de eficiență energetică pentru automobile și clădiri va revitaliza societatea și va economisi miliarde de euro.

Greenpeace și EREC solicită stabilirea unor obiective clare și obligatorii pentru 2030: atingerea unui nivel 45% energie regenerabilă. De asemenea, solicită și eliminarea rapidă a subvențiilor pentru energie nucleară și combustibili fosili.

Josche Muth, secretarul general al EREC, a declarat „Este nevoie de o țintă obligatorie pentru energia regenerabilă, până în 2030, pentru a da încredere investitorilor, a furniza un stimulent pentru această industrie și, mai ales, pentru a ajuta la crearea de noi locuri de muncă și inovații tehnologice, ca măsură de ieșire din criza economică. Aud adesea un apel pentru o politică clară și pentru obiective mai clare pentru a încuraja companiile și instituțiile de cercetare să facă angajamentele necesare pentru a permite acestui sector să continue creșterea în următorii ani.”

Raportul Energy [R]evolution estimează că costurile construirii unui sistem energetic bazat pe energie regenerabilă și eficiență energetică (pentru electricitate estimarea costurilor este mai precise decât pentru energie) ar fi compensate de două ori prin economiile la combustibil în valoare de de 3 trilioane de euro, accumulate între 2011 și 2050.

Raportul este disponibil aici