Suceava va avea transport 100% ecologic

Comunicat de presă - iunie 23, 2011
Municipiul Suceava, în cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu vor introduce vehicule electrice pentru transportul public, dar şi pentru transportul autovehiculelor personale.

Schița unei centrale de cogenerare

Municipiul Suceava, în cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu vor introduce vehicule electrice pentru transportul public, dar şi pentru transportul autovehiculelor personale.

Primarul Sucevei a declarat că memorandumul semnat de cele zece oraşe din Uniunea Europeană (UE) va fi transmis Comisiei Europene ce urmează să identifice bonificaţiile de care beneficiază autorităţile locale ce vor implementa acest proiect iniţiat în baza Strategiei 2020 a UE privind schimbările climatice şi energia.

Acest proiect-pilot prevede, în special, introducerea transportului electric în cele zece oraşe în vederea scăderii poluării urbane, subliniind că şi în situaţia în care autovehiculele electrice sunt mai scumpe acestea devin rentabile, având în vedere faptul că autorităţile locale vor beneficia de stimulente şi bonificaţii din partea UE.

În opinia lui Lungu, acest proiect este oportun pentru transferul de experienţă de la oraşele partenere, care sunt avansate în domeniul vehiculelor electrice, precizând că un autobuz electric de acest tip funcţionează deja în Oslo şi doreşte ca într-un timp relativ scurt un asemenea tip de autobuz să circule şi în municipiul Suceava.

''Vrem să fim un oraş cu poluare cât mai redusă. Să ajungem să producem energie electrică verde în centrala de cogenerare, folosind plante energetice şi biomasă, iar energia electrică verde să alimenteze autobuze şi autoturisme electrice'', a spus Lungu.

Municipalitatea suceveană implementează, în colaborare cu o firmă auto, un proiect privind instalarea unor prize de alimentare cu energie electrică, în parcări sau staţii de combustibili, pentru un parc de 50 de maşini electrice, urmând ca şi Primăria Suceava să achiziţioneze câteva asemenea autoturisme.

Lungu a reamintit că din 2012 va fi pusă în funcţiune, în municipiul Suceava, noua centrală de cogenerare, centrală ce va produce energie verde cu module ce vor folosi drept combustibil biomasă forestieră şi plante energetice.

Primarul a subliniat că municipalitatea suceveană acţionează pe trei direcţii pentru ca Suceava să devină primul oraş din România cu transport public cu adevărat ecologic, iar pentru realizarea acestui obiectiv se are în vedere producerea energiei electrice ecologice prin noua centrală ce va folosi biomasa vegetală, realizarea infrastructurii pentru alimentarea cu energie electrică a autovehiculelor electrice, atât în parcări, cât şi în actualele staţii de carburanţi, precum şi introducerea în circulaţie a autobuzelor electrice pentru transportul public de călători.

Sursa: www.capital.ro