Impact

Pagină - octombrie 19, 2009
Niciodată umanitatea nu s-a mai confruntat cu o criză de magnitudinea schimbărilor climatice. Dacă nu acţionăm imediat, consecinţele vor fi ireversibile şi vor afecta generaţiile viitoare de-a lungul a sute de ani.

Temperatura medie a suprafeţei terestre deja a crescut cu peste 0,74ºC în ultimii 100 de ani. Această creştere de temperatură este cea mai mare şi rapidă din ultimii 10.000 ani, alterând clima încât deja se pot simţi impactele asociate. 

Nivelul mării a crescut, în medie, între 10 şi 20 cm de-a lungul secolului XX şi pentru anul 2100 se estimează o valoare adiţională de 19 până la 58 cm. Consecinţele schimbărilor climatice nu vor fi uniforme pe toată planeta, iar la aceasta se adaugă faptul că vor avea loc într-un context de dezvoltare economică dezechilibrată. Astfel că ţările în curs de dezvoltare vor suferi mai mult decât celelalte, din moment ce lipsa lor de resurse le face mai vulnerabile la adversitate şi la urgenţele de scară mare.

Greenpeace consideră că a menţine creşterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius trebuie să fie obiectivul principal al politicii privind schimbările climatice, întrucât dacă depăşim acest prag, milioane de persoane vor suferi în urma efectelor periculoase ale schimbărilor climatice.

De când oamenii au început să înregistreze datele – acum 130 de ani, anul 2010 a fost cel mai cald de până acum. În fiecare lună temperaturile au fost mai mari decât media, în comparație cu media secolului XX, din frigurosul februarie 1985.

Secete și inundații

O consecință contradictorie a schimbărilor climatice este că trebuie să ne așteptăm atât la secete grave cât și la inundații masive. Cum este acest lucru posibil? Clima este un sistem foarte complex. Pe măsură ce se schimbă vremea, unele zone vor deveni lipsite de umiditate, iar în altele, aerul cald va capta mai multă umiditate, generând furtuni puternice.

În sud-vestul Statelor Unite, de exemplu, seceta prelungită, valul de căldură și incendiile de pădure din ultimii ani (și de anul trecut din Rusia) sunt în concordanță cu predicțiile climatologilor care studiază schimbările climatice. Pe de altă parte, inundațiile istorice din Pakistan reprezintă un alt exemplu de eveniment climatic care se va produce din ce în ce mai des, nu doar în Asia de sud-est ci în toată lumea. Evenimente climatice puternice, care se întâmplau odată la 100 de ani, încep să se producă o dată la 25 de ani. 

Ce poți face TU

-       Economisește apa, dacă locuiești într-o regiune secetoasă

-       Dacă nu, îți poți face o asigurare specială, pentru că poți fi în pericol chiar dacă nu locuiești într-o zonă predispusă la inundații

-       Sprijină campaniile Greenpeace împotriva schimbărilor climatice.