10 lucruri de făcut pentru stoparea încălzirii globale

Pagină - octombrie 19, 2009
Vrei să faci ceva pentru a ajuta la stoparea încălzirii globale? Aici vei găsi informaţii despre 10 lucruri simple pe care poţi să le faci şi cât de mult dioxid de carbon nu vei produce făcându-le.

1. Schimbă becurile

Înlocuind un bec obişnuit cu un bec fluorescent compact, se evită producerea a 68 de kilograme de dioxid de carbon pe an. 

2. Mergi mai puţin cu maşina

Mergi pe jos, mergi cu bicicleta, mergeţi mai mulţi într-o maşină sau mergi mai des cu mijloacele de transport în comun. Vei evita eliminarea în atmosferă a 450 degrame de dioxid de carbon la fiecare 1,6 kilometri pe care nu îi parcurgi cumaşina.

3. Reciclează mai mult

Poţi evita producerea a 1.089 kilograme de dioxid de carbon pe an prin reciclarea a doar jumătate din deşeurile menajere din propria locuinţă.

4. Verifică-ţi cauciucurile

Păstrând cauciucurile maşinii umflate corespunzător se poate îmbunătăţii consumul de benzină cu mai mult de 3%.Fiecare 4 litri de benzină economisiţi evită eliminarea în atmosferă a 9 kilograme de dioxid de carbon.

5. Foloseşte mai puţină apă fierbinte

Este nevoie de foarte multă energiep entru a încălzi apa. Foloseşte mai puţină apă fierbinte prin instalarea unui cap de duş cu debit scăzut de apă (se evită producerea a 150 kilograme de dioxid de carbon pe an) şi prin spălarea rufelor în apă rece sau călduţă (se evită producerea a 227 kilograme de dioxid de carbon pe an). 

6. Evită produsele supra-ambalate

Poţi evita eliminarea a 544 kilograme de dioxid de carbon în atmosferă dacă îţi reduci cantitatea de gunoi cu 10%.

7. Potriveşte-ţi termostatul

Dacă setezi termostatul cu mai puţin cu 2 grade iarna şi mai mult cu 2 grade pe timpul verii, se evită producerea a 907 kilograme de dioxid de carbon pe an. 

8. Plantează un copac

Un singur copac absoarbe o tonă de dioxid de carbon pe întreaga sa durată de viaţă.

9. Stinge dispozitivele electrice

Numai prin oprirea televizorului, a DVD playerului, a casetofonului şi a calculatorului atunci când nu le foloseşti, se va evita producerea a sute dekilograme de dioxid de carbon pe an.

10. Ia parte la soluţie

Află mai multe şi fii activ pe www.climatecrisis.net